مهمان نوازی محرمی ارمغانی ها
با تعزیه خوانی در ارمغانخانه | هنر تعزیه خوانی یکی از دیدنی ترین های ماه محرم در شهرهای مختلف ایران است که در این ماه برگزار می شود. در واقع عزاداری برای سرور و سالار شهیدان تنها مربوط به دهه اول محرم نیست و دو ماه با مراسم های مختلف ادامه دارد.
در این میان یکی از شهر هایی که برای دیدن تعزیه خوانی میتوان به آن سفر کرد ارمغانخانه است. ارمغانخانه، مرکز بخش قره پشتلوی در ۳۵ کیلومتری زنجان واقع شده است که آوازه تعزیهخوانی در ارمغانخانه در ماه محرم به نقاط مختلف کشور رسیده و گفته میشود در طول اجرای آن هزاران نفر بازدیدکننده دارد.
تعزیه خوانی در تکیه حسینی ارمغانخانه
مراسم عزاداری و تعزیهخوانی در تکیه حسینی ارمغانخانه یکی از معروفترین تعزیهخوانیهای ایران است این مراسم از اول تا چهاردهم محرم و از اربعین تا بیست و هشتم صفر برگزار میشود.
قدمت و تاریخچه مراسم تعزیه ارمغانخانه بطور دقیق در دست نیست، اما با توجه به یادداشتهای سفرنامههای منتشرشده و اشاره به خاطرات ناصرالدینشاه در سفر به شهر سلطانیه و دیدن مراسم تعزیهخوانی، قدمت این مراسم را به ۴۰۰ سال پیش میتوان نسبت داد.
تعزیه را از پدران خود به ارث برد
می گویند صدها سال پیش شخصی به نام عیوض نسخههای تعزیه را از درگزین همدان آورده که بعدها توسط توکل خان مرحوم مورد ویرایش قرارگرفته است، توکل خان از بانیان و دستاندرکاران تعزیه در ارمغانخانه و از نوادگان ایل ترک افشار بوده و تعزیه را از پدران خود به ارث برده و چندین نسل او تعزیهخوان، تعزیهگردان و از بانیان تعزیه در ارمغانخانه بودهاند.
مردم ارمغانخانه رسم مهمان نوازی را خوب به جا میآورند
این تکیه علاوه بر توکل خان، خاندان عیوض و بعد از آن پسرش اسکندر پس از او ملانجف و بعد از ایشان فرزندش ملاحسن بعد از وی مرحوم میرزا باقر و در آخر کربلایی جواد اسکندری در تکیه ایفای نقش تعزیه کردند. مردم ارمغانخانه در این ایام رسم مهمان نوازی را خوب به جا میآورند و از مهمانان شهرهای مختلف کشور در منازل خود پذیرایی میکنند.
ثبت معنوی تعزیه خوانی ارمغانخانه
تعزیه خوانی در این منطقه چهارده سال پیش به ثبت معنوی کشور رسید و در این میان تعزیه هر روز با محوریت یکی از رخدادهای واقعه عاشورا برگزار می شود و تکیه حسینی ارمغانخانه در شمار میراث معنوی ایران است.