در بیابان لوت مومیایی بشوید
طبیعت معجزه آسای ایران، هر روز استعداد جدیدی از خود بروز میدهد. معجزه بیابان لوت، مومیایی کردن جسد شماست.
کویر یکی از بکرترین جاذبههای طبیعی است که آرامش شبهای پرستاره آن هر گردشگری را به سوی خود جذب میکند. بدون شک گردشگران میتوانند آسیبهایی نیز به این جاذبه طبیعی بزنند. با پرویز کردوانی همراه شوید تا وضعیت فعلی کویرهای ایران، قابلیتها و آسیبهایی که کویرها با آن مواجه هستند را بدانید.
پرویز کردوانی، پدر کویرشناسی ایران، درباره وضعیت کویرهای ایران چنین شروع کرد: کشور ما دارای کویرها و بیابانهای فراوان بوده که البته برخی در تشخیص آنها اشتباه کرده و بیابانها را کویر معرفی میکنند. در حالی که بین کویر و بیابان فاصله است. به جایی که نمکزار باشد و مناسب گیاهان زراعتی نباشد، کویر میگویند.
وی درباره کویر مرکزی ایران گفت: کویر مرکزی ایران یا دشت کویر از ورامین شروع شده و تا جنوب گرمسار، سمنان، دامغان، شاهرود ادامه پیدا میکند.
کردوانی در ادامه گفت: در گذشته از من خواستند که برای کویرهای ایران یک نظریه بدهم و من این کار را کردم و نظریه مورد قبول قرار گرفت. قرار بود، یک اتاق فکر کویرشناسی ایجاد شود، ولی نشد.
وی به مواد ارزشمند در کویر اشاره کرد و گفت: برخی از کویرهای ایران نمکی دارند که از آن میتوان در چاههای نفت استفاده کرد. چرا که نفت و آب با یکدیگر قاطی نشده و وقتی این نمک را درون چاه میریزند، آب آن به ته چاه رفته و نفت بالا میآید. یعنی در استخراج نفت به شدت مفید به فایده عمل میکند.
وی اشاره کرد: جدا از همه این خاصیتها، میتوان از کویرهایی که در آنها گیاه، فضای سبز و حیات وحش وجود دارد، بهعنوان جاذبه توریستی در بهارها استفاده کرد. همچنین از کویرهایی که نه نمک و نه گیاه دارند میتوان بهعنوان یک منبع گرم، انرژی خورشیدی و بادی استفاده کرد.
کردوانی گفت: کویر در سالهای گذشته بهصورت درست مورد استفاده قرار نگرفت و به عقیده من ۲۰ سال دیگر یک دانه از کویرهای موجود ما باقی نخواهد ماند.
وی در ادامه به معرفی یکی از بیابان های ایران پرداخت. یکی از بیابانهای اصلی کشور ما بیابان لوت بوده که گرمترین نطقه کره زمین را در خود جای داده و طبق گفته ناسا دمای آن به ۷۰٫۷ درجه سانتیگراد میرسد. گرمترین نقطه این بیابان چاله لوت نام دارد که ارتفاع آن از سطح دریا ۱۱۶ متر است. این بیابان ویژگیهای منحصر بهفردی داشت. بهعنوان مثال مدتها قبل در این بیابان، یک روز در میانه آنجا یک گاو دیدم و به شدت تعجب کردم. چرا که آنجا ۱۵۰ در ۲۰۰ کیلومتر وسط بیابان لوت قرار داشت، حتی گیاه در آن رشد نمیکرد چه رسد به اینکه گاوی بتواند در آن دوام آورد.، اما در آنجا یک گاو سالمِ سالم روی تپه ماسهای قرار داشت.
کردوانی افزود: در گذشته معمولا افرادی از بیرجند برای شهداد که در غرب بیابان لوت است گندم، گوسفند، گاو و امثال اینها میآوردند و از شهداد خرما و مرکبات میبردند. به همین دلیل در یکی از رفت و آمدها یکی از گاوها در دستاندازهای آنجا میمیرد و آن را از ماشین پایین میاندازند. بعد از یک ماه که ما گاو را دیدیم، سالم مانده بود. این حیوان در آن شرایط حالت مومیایی پیدا کرده بود. یعنی آن منطقه اینقدر گرم، خشک و داغ بود که بدن گاو سالم سالم مانده بود. پس بیابان لوت این ویژگی را دارد که اگر بنده مردم، پسرم میتواند، منطقهای را در بیابان لوت درست کند و بدنم را سالمِ سالم نگه دارد.
این کارشناس گفت: درصورتی که مسئولان کشور به ما اجازه دهند و مخالفتی با شرع نباشد، میتوان در این بیابان یک قبرستان درست کرد که دو متر در پنج متر مختص به هر کس باشد و بدن همه در آن سالم بماند. حتی اگر بخواهیم جسد را به خانه بیاوریم، میتوانیم این کار را انجام دهیم. برای جلوگیری از آسیب جسد باید یک لاک روی آن کشیده شود تا سالمِ سالم بماند.
کردوانی افزود: در حال حاضر در آن منطقه جادهای کشیدهاند که آخرین آبادی منطقه شهداد را به نهبندان متصل میکند و از داخل بیابان لوت میگذرد. به همین دلیل هزاران نفر بعدازظهرها به این منطقه میآیند و شب تا صبح را در آنجا سپری میکنند. اکنون این منطقه پر از آشغال پوست هندوانه، موز و … شده که سبب جمع شدن پشهها شده و ویژگی مومیایی کردن را از این بیابان خواهد گرفت.
مجله اینترنتی گردشگری سپاهان (کوله)
زهرا آذرنیوش