یتیمچه تبریزی
طرز تهیه یتیمچه تبریزی یا آذربایجانی
این غذا با مواد اولیهای بسیار ساده و دمدست تهیه میشود که طعم و مزهای فوقالعاده را به وجود میآورند. این غذای محلی را در بسیاری از نقاط با تغییرات اندکی درست میکنند، اما مواد اولیه همهی آنها یکی است. طرز تهیهی یتیمچه تبریزی و مواد اولیهی آن به میزاقاسمی بسیار شبیه است و جزو غذاهایی است که با بادمجان درست میشوند. بااینهمه غذایی کاملاً متفاوت با طعمی دلچسب محسوب میشود. همینطور این غذا میتواند برای بخشی از کسانیکه به غذاهای گیاهی علاقه دارند مناسب باشد.
ارزش غذایی یتیمچه
یتیمچه ذاتاً غذایی ساده است، اما سادهبودن طرز تهیه یتیمچه بهمعنای کمبودن ارزش غذایی آن نیست. کافی است نگاهی به مواد تشکیلدهنده و خواص هر یک از آنها بیندازید که به خواص بالای این غذا پی ببرید. این غذا بهراحتی میزان پروتئین، ویتامین، املاح، چربی و کالری لازم برای فعالیت روزانهی شما را فراهم خواهد کرد. همچنین این غذا منبع بسیار کاملی برای تأمین فیبر لازم برای بدن شما خواهد بود.
مواد لازم :
بادمجان خردشدهی درشت: ۴ عدد
گوجهفرنگی خردشدهی درشت: ۲ عدد
پیاز خردشدهی درشت: ۴ عدد
رب گوجهفرنگی: یک قاشق غذاخوری
کره: ۵ قاشق غذاخوری
زعفران: بهمقدار دلخواه
نمک و فلفل و زردچوبه: بهمقدار دلخواه
طرز تهیه یتیمچه آذربایجانی
بادمجانها و گوجهها و پیاز را بهصورت نگینی خرد کنید.
بادمجانها را درون ظرف بریزید و به آن نمک بزنید که نفخ و تلخی آن گرفته شود. بعد از نیمساعت آنها را آب بکشید تا نمک آن برود. بگذارید آب آنها کامل کشیده شود.
دو تابهی متوسط انتخاب کنید.
۳ قاشق غذاخوری کره را در یکی از تابهها آب کنید و بادمجانهای خردشده را در آن سرخ کنید. اجازه دهید بادمجانها طلاییرنگ شود.
بعد از طلاییشدن بادمجانها، پیازهای خردشده را به آن اضافه کنید. آنها را تفت دهید تا پیازها هم طلایی شوند.
۲ قاشق غذاخوری کره را در تابهی دیگر آب کنید. رب گوجهفرنگی را به کره اضافه کنید و تفت دهید.
گوجههای خردشده را به رب تفتداده اضافه کنید و اجازه دهید آب بیفتد.
گوجهفرنگی و رب تفتدادهشده را به بادمجان و پیاز اضافه کنید.
فلفل سیاه و زردچوبه را به مواد اضافه کنید.
مقداری آب به آن اضافه کنید که ته نگیرد و همهی مواد به هم دست دهند و قوام پیدا کنند.
زعفران را دم کنید و مقداری نمک به آن اضافه کنید. مقدار آب نزدیک به نصف لیوان باشد.
زعفران و نمک را به غذا اضافه کنید و اجازه دهید چند دقیقه تفت داده شود.
یتیمچهی شما حاضر است و میتوانید را با نان تازه نوش جان کنید.
طرز تهیه یتیمچه با گوشت چرخ کرده
میتوانید به طرز تهیه یتیمچه تبریزی سیبزمینی و گوشت هم اضافه کنید. گوشت، هم ارزش غذایی یتیمچه را بیشتر میکند، هم طعم بهتری به آن میدهد.
برای این کار یک سیبزمینی درشت را بهشکل نگینی خرد کنید. سپس ۲۵۰ گرم گوشت چرخکرده را با یک عدد پیاز درشت که بهصورت نگینی خرد شده است بههمراه سیبزمینیها تفت دهید.
۵ نکته دربارهی طرز تهیه یتیمچه تبریزی:
شما میتوانید در صورت دلخواه بادمجانها را بهصورت حلقهای هم خرد کنید و تفت دهید؛ در این صورت بادمجانها زمان بیشتری نیاز دارند تا حاضر شوند.
اگر دوست داشتید میتوانید طرز تهیه یتیمچه تبریزی را بنا به سلیقهی خود اندکی تغییر دهید و مثلاً یک عدد فلفل دلمهی خردشده نیز به غذا اضافه کنید.
برای رسیدن به طعمی اصیلتر میتوانید مراحل طرز تهیه یتیمچهی تبریزی را که برایتان گفتیم اندکی تغییر دهید؛ بادمجانها را در وهلهی اول تفت ندهید؛ ابتدا از تفتدادن پیازها شروع کنید. بعد از طلاییشدن پیازها، گوجهها را به آن اضافه کنید و بعد از اینکه آب افتادند، بادمجانها را در آن بپزید.
میتوانید از افزودن رب به این غذا خودداری کنید و فقط گوجهفرنگیهای خردشده را تفت دهید.
این غذا را میتوانید با انواع ترشی، ازجمله ترشی بادمجان یا ترشی انبه، نوش جان کنید.
برای تزیین، میتوانید به مواد لازم برای طرز تهیه یتیمچه تبریزی نعناع، ریحان یا دیگر سبزیها را اضافه کنید.
منبع: سیری در ایران