غذاهای محلی ایران

خاگینه تبریزی

خاگینه تبریزی یا «قیقاناخ»

خاگینه تبریزی یا به قول خود تبریزی‌ها «قیقاناخ» یکی از لذیذترین و پرطرفدارترین دسرهای منطقه آذربایجان شرقی به خصوص در مهمانی‌ها و مجالس رسمی است. خاگینه تبریزی را معمولا با چای یا قهوه و به عنوان میان وعده در مهمانی‌ها یا برای عصرانه میل می‌کنند. برای مغز خاگینه از انواع آجیل می‌توانید استفاده کنید هر چند خاگینه مجلسی معمولا با مغز پسته درست می‌شود.

مواد لازم

شکر: ۱ لیوان
آب: ۱ لیوان
پودر هل: ½ قاشق غذاخوری
گلاب: ۲ قاشق غذاخوری
زعفران آب کرده: به مقدار دلخواه
تخم‌مرغ: ۲ عدد
ماست شیرین: ۲ قاشق غذاخوری
آرد: ۲ قاشق غذاخوری
بکینگ پودر: ۱/۴ قاشق چایخوری
نمک: نوک قاشق چایخوری
وانیل: ۱ قاشق چایخوری
مغز آجیل: به مقدار دلخواه شامل گردو خرد شده، خلال پسته یا خلال بادام
پودر دارچین، پودر گل محمدی و پودر پسته: به مقدار دلخواه

طرز تهیه

برای درست کردن خاگینه تبریزی زعفرانی مجلسی علیرغم اسم پرطمطراقش کار چندان سختی پیش رو ندارید. ابتدا یک لیوان شکر را با یک لیوان آب در یک قابلمه بریزید و روی شعله ملایم گاز قرار دهید تا به دمای جوش برسد. وقتی که مخلوط آب و شکر غلیظ شد و قوام پیدا کرد پودر هل، گلاب و زعفران را به این شهد اضافه کنید، هم بزنید و سپس بلافاصله شعله گاز را خاموش کنید تا عطر هل و گلاب و زعفران حفظ شود. اجازه دهید شهد به دست آمده کاملا سرد شود.

در یک ظرف جداگانه دو عدد تخم‌مرغ را بشکنید و با همزن دستی یا برقی یا چنگال خوب هم بزنید. سپس ۲ قاشق غذاخوری ماست ،۲ قاشق آرد، بیکینگ پودر، نوک قاشق نمک، دو قاشق غذاخوری زعفران دم کرده و ۱ قاشق چایخوری یا بیشتر (به دلخواه) پودر وانیل اضافه کنید تمام مواد را خوب هم بزنید و با هم ترکیب کنید. بهتر است آرد را به تدریج اضافه کنید و مرتب مایه را هم بزنید تا آرد گوله نشود. مایه به دست آمده باید کاملا صاف و یکدست باشد و بافتی شبیه فرنی داشته باشد. اگر بافت مایه از فرنی شل‌تر بود کمی دیگر آرد به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید.

برای این مقدار مواد کف یک ماهیتابه نچسب متوسط یا کوچک را با مقداری روغن چرب کنید و اجازه دهید روی شعله ملایم گاز گرم شود (این مقدار مواد برای یک ماهیتابه کوچک است برای یک ماهیتابه بزرگ باید مقدار مواد دو برابر شود). ماهیتابه باید کاملا داغ شود، سپس نصف مایه خاگینه را کف ماهیتابه بریزید. درب ماهیتابه را چند دقیقه ببندید تا خاگینه کمی خودش را بگیرد. بعد از این‌که خاگینه خودش را گرفت مغزهای آجیل مورد نظرتان را که خرد کرده‌اید به مقدار دلخواه روی مایه بریزید. روی مغزها مقداری پودر دارچین، پودر گل محمدی و پودر پسته بپاشید، بقیه مایه را روی مواد داخل ماهیتابه بریزید و درب ماهیتابه را بگذارید تا خاگینه خودش را بگیرد. بعد از چند دقیقه که خاگینه خودش را گرفت و رنگش طلایی مایل به سرخ شد آن را برگردانید تا سمت دیگر آن هم سرخ و برشته شود. بعد از سرخ شدن خاگینه آن را از ماهیتابه خارج نکنید. اجازه دهید به مدت ۱۵ دقیقه در ماهیتابه بماند و در این فاصله درب ماهیتابه را هم بسته نگه دارید تا خاگینه نرم شود. در مرحله بعد روی خاگینه را با پودر نارگیل، پودر پسته و گل محمدی تزیین کنید و سپس شهد سرد شده روی خاگینه تبریزی زعفرانی مجلسی بریزید و اجازه دهید شهد کاملا به خورد خاگینه برود. خاگینه را به اشکال دلخواه برش بزنید و با چای، قهوه یا بستنی میل کنید.

منبع : سیری در ایران

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا