اصفهان گردی

خانه مشروطیت ،خانه سیاست اصفهانی ها

خانه مشروطیت ،خانه سیاست اصفهانی ها

خانه مشروطیت اصفهان در ضلع شرقی میدان نقش جهان در محله قصر منشی واقع در خیابان نشاط کوچه چهاردهم )مقصودبیک( قرار دارد و در سال ۱۳۸۴ با شماره ۱۳۰۰۹ در آثار ملی ایران ثبت شد .

یکصد سال پیش علما، آزاد یخواهان، رجال سیاسی ، فرهنگی و مردم اصفهان در این مکان گردهم می آمدند تا درباره مشروطیت و حکومت غیرمستبدانه و امور مدنی خود مشورت و تفکر کنند. این خانه، یادگاری است از عصر قاجار با معماری چشم نواز که متعلق به رهبر سیاسی اصفهان در عصر مشروطه یعنی حاج آقا نورالله نجفی اصفهانی بوده است.

خانه مشروطیت اصفهان نیز یکی از بناهایی است که با معماری منحصربه فرد خود گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. از نظر معماری خانه مشروطه اصفهان ازجمله آثار متعلق به دوره قاجار است و از دو بخش اندرونی و بیرونی تشکیل شده است.

ورودی اصلی این خانه در قسمت شمالی قرار داشته و اکنون به طور کامل مسدود و تخریب شده است. ورودی فعلی این خانه درحال حاضر در قسمت جنوب خانه و به حیاط اندرونی بازمی شود. بخش بیرونی شامل یک جبهه است که این جبهه یک اتاق هفت دری زیبا و باشکوه است که دو ردیف در، یکی به سمت حیاط جنوبی و دیگری به سمت حیاط شمالی بازم یشوند. دو اتاق در دو طرف این هف تدری قرار دارد که بین هر کدام از این اتا قها و اتاق هفت دری یک راهرو وجود دارد که به حیاط دوم منتهی می شود. دو در بسیار زیبا و نفیس در هفت دری وجود دارد که به سمت راهرو باز می شوند و تزئینات گچبری و نقاشی های شیر و شکر اتاق جلب توجه می کند. بخش اندرونی شامل چهارجبهه زیبا و تقریبا پابرجاست که قو سهای قاجار و پنجر ههای زیبای رنگی این چهار جبهه به طورکامل مشهود است. اتاق شاه نشین که در شمال خانه قرار دارد توسط ارسی های پنج لنگه به حیاط مشرف می شود و به وسیله پلکان قرینه در طرفین تالار می توان به آن دسترسی پیدا کرد. ارسی های این اتاق تقریبا تخریب شده، ولی نقاشی های بسیار زیبای این اتاق از شاخص ترین تزئینات این خانه است. جبهۀ غربی این اندرونی شامل یک اتاق سه دری است که با پنجره های رنگی و طاقچه های بلند با قوس هلالی کار شده است. در سمت راست این اتاق نیز اتاقی با پنجره های نوساز الحاقی وجود دارد. در جبهه شرقی نیز چهار اتاق قرار دارد که دو اتاق سه دری است و دو اتاق دیگر پنجره های الحاقی دارند. ضلع جنوبی حیاط اندرونی مشتمل بر تالاری در میان و دو اتاق سه دری در طرفین آن است. این فضاها بین دو بخش اندرونی و بیرونی جای گرفته و توسط هفت دری ها به اندرونی اشراف دارند. تالار به تزئینات گچبری و نقاشی های شیر و شکر مزین است. نقاشی هایی به شیوه شیر و شکر، گچبری، بخاری گچبری شده و ارسی با شیشه های رنگی از تزئینات به کاررفته در این بناست. خوشبختانه دخل و تصرف چشمگیری به غیر از جایگزین کردن یک سری پنجره های جدید ب هجای پنجر ههای فرسوده و احداث دیواری در جنوب خانه در این خانه تاریخی انجام نشده است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا