تکیه معاون الملک
تکیه معاون الملک ۱۱۴ سال پیش در شهر کرمانشاه، توسط حسین خان معینالرعایا بنا و سپس به همت حسن خان معین الملک تکمیل شد. این مجموعه از سه بخش اصلی حسینیه، زینبیه و عباسیه تشکیل شده و کاشیکاری زیبای آن در جهان بیهمتا است.
این بنا در خیابان حدادعادل شهر کرمانشاه واقع است که قدیمیها هنوز هم این محله را با نام قدیمی آن یعنی آبشوران میشناسند. بنای تکیه اکنون در گودی قرار دارد و برای ورود به آن لازم است تعدادی پله را طی کنید.
معماری و کاشیکاری بنا
عمارت تکیه معاونالملک شش متر از سطح زمین پایینتر است و بعد از ورود از درب اصلی باید ۱۷ پله را طی کنید تا وارد صحن ورودی مجموعه شوید. مجموعه اصلی از سه بخش تشکیل شده و به ترتیب شامل حسینیه، زینبیه در مرکز و در آخر عباسیه است.
تکیه معاونالملک بخش زیادی از شهرتش را مدیون کاشیکاری منحصربهفرد و استثنائی است که صاحبنظران آن را کمنظیر و در مواردی بینظیر خواندهاند. کاشیهای زیبای این مجموعه، جلوهای بیمانند از پیوند معماری و کاشیکاری است. غنای تصویری در کاشیهای به کار رفته، تنوع رنگهای آنها و تنوع در نوع ساخت و ابعاد کاشیها، تکیه معاونالملک را به یکی از نفیسترین و تماشاییترین بناهای به یادگار مانده از دوران قاجار تبدیل کرده است.
بانی این مکان یعنی مرحوم حسن خان معینی در آن زمان با هزینه شخصی خود، هنرمندان سرآمد و بنامی را گرد هم آورد تا به این شیوه هنر ایرانی اسلامی را ماندگار کنند؛ هنرمندانی چون استاد محمد بنا، حاج حسن کاشیپز تهرانی، سید ابوالقاسم مانی، حسن تهرانی و حسین خطاط.
از نظر موضوعی میتوان گفت بیشترین حجم این نگارهها را واقعه عاشورا و حوادث مربوط به آن، روایتهای مذهبی، قصص قرآنی و داستانهای ملی و حماسی ایرانی تشکیل داده است. کاشیهای تکیه بر اساس تکنیک و اجرا به دو گروه کاشیهای برجسته و کاشیهای هفت رنگ تقسیم میشوند. علاوه بر کاشیهای نصب شده بر دیوارها، کاشیهایی داخل انبارهای تکیه نگهداری میشود که اشعار محتشم کاشانی با خط سفید بر زمینه آبی روی آنها نگاشته شده و مکمل کاشیهای حسینیه است که اکنون جای آنها خالی است.
مجله اینترنتی گردشگری سپاهان (کوله)
زهره زرشکیان