آش ماست و اسفناج
آش ماست و اسفناج، یک آش سبک و خنک
معمولاً انواع آش و سوپ بیشتر در فصل پاییز و زمستان طبخ میشود. ولی آش ماست و اسفناج یک آش تابستانی است! چون در این آش از ماست و اسفناج استفاده شده، بسیار خنک و مناسب روزهای گرم است. پس دستبهکار شوید و آن را تهیه کنید.هر ۱۰۰ گرم اسفناج پخته و آب گرفته (یعنی همان شکلی که عموماً برای تهیه بورانی استفاده می شود)، حدود ۸۷ میلی گرم منیزیم دارد. جالب اینکه مقادیر کلسیم و آهن آن، به ترتیب ۳/۵۷ و ۱۳۶ میلی گرم است. یعنی آهن آن از گوشت قرمز و کلسیم آن از ماست بیشتر است! با این همه، اسفناج منبع خوب کلسیم یا آهن به شمار نمی رود!
ماست یکی از فراوردههای لبنی تخمیری است که هر ۱۰۰ گرم آن ۳/۵ درصد پروتئین و ۱۲۰ میلی گرم کلسیم دارد. مقدار چربی ماستهای موجود در بازار متفاوت است و بر حسب آن طبعاً مقدار بقیه اجزا نیز ممکن است فرق کند. با این حال اگر ماست حدود ۳ درصد چربی داشته باشد، هر ۱۰۰ گرم آن حدود ۶۰ کیلوکالری خواهد داشت. به عبارت سادهتر، هر یک لیوانِ پُر ماست ۳ درصد چربی، حدود ۳۰۰ میلی گرم کلسیم و ۱۵۰ کیلوکالری انرژی دارد.افزودن ماست به اسفناج کمی از جذب کلسیم کاهش میدهد.اما اگر میخواهید اسفناج را با ماست مخلوط کنید بهتر است از اسفناج تازه با حجم کم استفاده کنید زیرا اگزالات موجود در اسفناج از جذب کلسیم ماست کمی جلوگیری میکند. در طب سنتی برای ماست و اسفناج از گردو و زعفران به عنوان مصلح ذکر شده است، همچنین مصرف انواع ماست با غذاهای گوشتی یکی از پرهیزهای طب سنتی میباشد.
مواد لازم:
اسفناج: ۵۰۰ گرم
ماست چکیدۀ ترش: ۵ تا ۶ قاشق غذاخوری
لوبیا سفید: یک پیمانه
رشته آشی: ۱۵۰ گرم
پیازداغ، نعناع داغ و سیرداغ به میزان لازم
طرز تهیه:
لوبیا سفید را چند ساعت در آب خیس میکنیم تا هم نرم شود و هم نفخ آن از بین برود.
لوبیا سفید را پس از آبکش کردن با ۲ قاشق پیازداغ، یک قاشق سیرداغ و مقدار کافی آب در قابلمه میریزم.
آن را روی شعله ملایم میگذاریم تا لوبیا کاملاً بپزد و نرم شود. این کار حدود ۲ ساعت زمان میبرد.
وقتی لوبیا کاملاً پخته شد، اگر مقدار آب کم شده بود، میتوانیم به مقدار لازم آب جوش اضافه کنیم.
اسفناجها را پس از شستن خرد میکنیم. نیاز نیست اسفناج ریز خرد شود. هرچه درشتتر باشد، بهتر است.
اسفناج را در قابلمه میریزم. حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد تا اسفناج بپزد و تغییر رنگ دهد.
سپس رشته آشی را میافزاییم. آش را به آرامی هم میزنیم تا رشتهها به هم نچسبند و کمکم شروع به پختن و حجم گرفتن کنند.
وقتی رشتهها کاملاً نرم شدند و حجم گرفتند، آش غلیظ و آماده شده است.
حالا موقع اضافه کردن ماست است. در پنج دقیقۀ آخر پخت، مقداری نعناع داغ با ماست در آش میریزیم.
بهتر است ماست را کمکم بیفزاییم و مزۀ آش را بچشینم تا در صورت لزوم مقدار آن را کم یا زیاد کنیم. هرچه ماست ترشتر باشد، آش لذیذتر میشود.
آش حاضر است. به آن پیازداغ و سیرداغ افزوده و سرو کنید.
منبع : سیری در ایران