منطقه گردشگری یا مدفن زباله ها! / سایت گردشگری سپاهان
منطقه گردشگری یا مدفن زباله ها! / سایت گردشگری سپاهان
منطقه گردشگری یا مدفن زباله ها! / سایت گردشگری سپاهان
از گذشته تا به امروز اهمیت حفاظت از محیط زیست پیوسته مطرح بوده، به ویژه از دهه ۶۰ میلادی که این موضوع به طور جدی در رسانه های ایالات متحده مطرح شد. تقریباً همگان از آنچه که محیط زیست را به مرز انحطاط و نابودی میکشاند، انواع آلودگی ها، افزایش جمعیت و فشار ناشی از آن بر منابع طبیعی و تمامی فعالیت هایی که اثر مخرب بر محیط دارند و انسان، محور آنها است کم و بیش آگاهی دارند. اهمیت حفظ محیط زیست تا به آنجا است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز یک اصل (اصل ۵۰) به آن اختصاص داده شده است همانگونه که در دیگر کشورها بویژه در اروپا تلاش های جدیتری نیز در این راستا صورت گرفته است. علاوه بر تأثیرات کارخانه ها و تأسیسات صنعتی، قطع درختان، فاضلابهای خانگی و غیره؛ امروزه صنعت گردشگری نیز به نحوی محیط زیست را تهدید می کند. علیرغم این موضوع که این صنعت به عنوان صنعت بدون دود و آلودگی شناخته میشود اما مواردی چون تخریب چشم انداز مناطق بکر و بومی، آلودگی آب، دست اندازی به حریم منابع طبیعی، انباشت زباله و مواردی از این قبیل، از جمله پیامدهای منفی گردشگری هستند. در این میان شاید انباشت زباله در مناطق طبیعی به سبب حضور گردشگران در منطقه، کمتر از سایر آلودگیهای خطرناک، جدی گرفته شده است. اما به راستی این زباله ها جز ایجاد بیماری، فراوانی جانوران موذی و به وجود آوردن منظری ناخوشایند، پیامد دیگری ندارند؟
همه ما بارها و بارها هنگام تفریح و سفر به مناطق طبیعی با انباشت زباله ها و مواد غیر قابل بازیافت روبرو شده ایم. در سواحل شمال و جنوب کشور، از زیر ماسه ها به جای گوش ماهی، بطری پلاستیکی بیرون می آید؛ بسیاری از جنگلهای انبوه و سرسبز بخاطر تلّ زباله ها رغبت گذراندن یه زمان دلچسب را می گیرند چرا که موجودات موذی و حشرات اجازه ماندن نمی دهند؛ حتی به یک تک درخت تنها در مسیر جاده ها هم رحم نشده است. اما آیا تا به حال به این موضوع اندیشیده ایم که این آلودگیها بجز تخریب محیط زیست چه اثرات دیگری می توانند داشته باشند؟
منطقه گردشگری یا مدفن زباله ها! / سایت گردشگری سپاهان
اگر با هر بار سفر به نقطه ای طبیعی، شاهد این منظره باشیم به طور قطع برای دوباره رفتن به آن محل اقدام نخواهیم کرد؛ چه بسا به آشنایان و تمام کسانی که قصد رفتن به آن مکانها را دارند نیز توصیه می کنیم که اینکار را نکنند و این موضوع دهان به دهان نقل می شود. همین امر سبب کاهش گردشگر در آن نقاط می شود و افت گردشگری به معنای ضربه به اقتصاد آن جوامع محلی است. به طور قطع سهم عمده ای از درآمد آن منطقه گردشگری کاهش خواهد یافت. این موضوع از بین رفتن مشاغل را نیز سبب خواهد شد، علاوه بر آن افت فرهنگی – اجتماعی جامعه میزبان را در پی خواهد داشت و این یعنی انزوای جامعه محلی؛ همان جوامعی که با حضور گردشگران چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ فرهنگی و اجتماعی رو به شکوفایی پیش می رفتند. بنابراین وجود زباله ها در طبیعت صرفا بر سلامت محیط زیست تأثیر مخرب ندارند بلکه پیامدهای این چنینی نیز خواهند داشت.
همانگونه که پیش تر گفته شد همیشه برای حفظ محیط زیست از هر آفتی تلاش شده است؛ دولت ها و سازمان های مربوطه مانند سازمان حفاظت محیط زیست ایران اقدامات و فعالیت های منحصر به خود را دارند. رسانه ها به اطلاع رسانی پرداخته اند و همچنان از آنها توقع فرهنگ سازی می رود همانگونه که به صرفه جویی در مصرف آب و برق توصیه می کنند، چرا که رسانه همیشه نقش اطلاع رسانی و هشداردهندگی دارد – هر چند که نتایج یک تحقیق نشان می دهد که جذابیت لازم برای جلب توجه افراد به پیام های زیست محیطی در رسانه های دیداری کم است اما در رفتار مخاطبان مؤثر بوده اند – اما به راستی وظیفه ما مردم چیست؟
کمپین های مردمی گامی بسیار مثبت در این عرصه است اما آیا به سادگی و با همراه داشتن یک کیسه زباله و جمع آوری پسماند تولیدی خودمان نمی توانیم از بسیاری از آسیب هایی که ذکر آن پیش تر رفت، جلوگیری کنیم؟
وظیفه انسان در قبال محیط زیست – همان محیطی که بستر زندگی و لذت انسان را فراهم کرده است – حفاظت و جلوگیری از آسیب آن است. می دانیم که اصلاح رفتار و عملکرد انسان در رابطه با محیط زیست، بدون اصلاح اندیشه و اعتقاد آنها، امری اجتناب ناپذیر است. چه خوب است که از همین امروز اصلاحگر اندیشه و رفتارمان و هریک به سهم خود حافظ محیط زیستمان باشیم.
منطقه گردشگری یا مدفن زباله ها! / سایت گردشگری سپاهان
نویسنده : پریسا یگانه / کارشناس اکوتوریسم سایت گردشگری سپاهان