خوشا شیراز / پیشنهاد نوروزی گردشگری سپاهان ، شیراز
خوشا شیراز / پیشنهاد نوروزی گردشگری سپاهان ، شیراز
خوشا شیراز / پیشنهاد نوروزی گردشگری سپاهان ، شیراز
برای بیشتر افراد استان فارس و بهخصوص شهر شیراز جزو مقاصد سفر نوروزی ست که البته دلایل مختلفی پشت انتخاب خود دارند. شیراز بهواسطه موقعیت جغرافیاییاش از آبوهوای مطلوب و دلچسبی در نوروز برخوردار است؛ همچنین وجود آثار و بناهای تاریخی بسیار استان فارس عاملی قوی در جذب گردشگران محسوب میشود؛ البته نباید از مهمترین عامل یا همان خلقوخوی گرم و صمیمی شیرازیها غافل شد.
اما چرا تصمیم گرفتیم عیدانه خود را به استان فارس اختصاص دهیم؟ بهمحض شنیدن نام شیراز بلافاصله حافظیه، سعدیه، تختجمشید، شاهچراغ، باغ ارم، دروازه قرآن، ارگ کریمخان و شاید یکی دو جاذبه دیگر در ذهن اکثر ما تداعی میشود. درصورتیکه استان فارس جاذبههای متعددی دارد که کمتر کسی تمامی آنها را میشناسد، جاذبههایی که پتانسیل بسیار بالایی برای جذب گردشگر دارند. اینگونه شد که در عیدانه تصمیم به معرفی جاذبههای کمتر شناختهشده استان فارس و شهر شیراز گرفتیم.
خوشا شیراز / پیشنهاد نوروزی گردشگری سپاهان ، شیراز
خانه زینتالملوک (موزه مادام توسو)
خانه زینتالملک یا زینتالملوک یکی از آثار تاریخی و معماری شهر شیراز و متعلق به دوره قاجار است که ساخت آن حدود دوازده سال بهطول انجامیده. این خانه در خیابان لطفعلیخان زند در ضلع غربی نارنجستان قوام واقعشده است. سقف بیشتر اتاقهای این خانه چوبی است و با تصاویر گوناگونی از حیوانات، پرندگان و گلوبوته تزئین شده است. ساخت این خانه قدیمی حدود سال ۱۲۹۰ قمری توسط علیمحمد خان قوام الملک دوم آغاز و در سال ۱۳۰۲ قمری به پایان رسیده است.
این ساختمان در سه ضلع دارای زیرزمین بسیار وسیع و گستردهای است و امروزه از آن بهعنوان موزه استفاده میشود. در این موزه تمامی شخصیتهای برجسته شیراز بهصورت مجسمه برای بازدید مردم به نمایش گذاشتهشدهاند.
خوشا شیراز / پیشنهاد نوروزی گردشگری سپاهان ، شیراز
مسجد نصیرالملک، میعادگاه نور و رنگ
مسجد نصیرالملک شاهکار بیبدیل شیراز است که با جشنواره رنگهایش بهخوبی از میهمانان خود چشمنوازی میکند. این مسجد در جنوب خیابان لطفعلیخان زند و در نزدیکی شاهچراغ واقعشده است. مسجدی که میعادگاه نور و رنگ است. رنگهایی که در لحظه دیدار بهشوق آمده و میرقصند تا جلوهای تماشایی را خلق کنند و میهمانخانه خدا را در آرامشی بیمثال و زیبا غرق کنند.
این مسجد یکی از زیباترین مساجد ایران ازلحاظ کاشیکاری و مقرنس است که یکی از بزرگان سلسله قاجار بهنام میرزا حسینعلی معروف به نصیرالملک دستور ساخت آن را داد و پروسه آن دوازده سال بهطول انجامید.
شیشههای رنگی، طاقهای بلند و کاشیکاریهای فوقالعاده آن را باید از نزدیک دید تا زیبایی بیمانند آن را درک کرد.
سنگتراشی و تزئین این شبستان الهام گرفتهشده از مسجد وکیل شیراز است.
خوشا شیراز / پیشنهاد نوروزی گردشگری سپاهان ، شیراز
نارنجستان قوام
نارنجستان قوام نیز در خیابان لطفعلیخان زند واقعشده و متعلق به خاندان قوامالملک بوده است. عمارت نارنجستان با صنعت آیینهکاری، نقاشی، کاشیکاری، گچبری و منبتکاری تزئین شده است و یکی از شاهکارهای دوره قاجاریه است.
نارنجستان قوام که به باغ قوام مشهور است، بین سالهای ۱۲۵۷ تا ۱۲۶۷ هجری شمسی، مقارن با حکومت ناصرالدینشاه قاجار و به دستور علیمحمدخان (قوامالملک دوم) و پسرش محمدرضاخان (قوامالملک سوم) در شیراز ساخته و تکمیل شده است. طرح بنای اصلی این عمارت برگرفته از معماری دوره زندیه است.
دیوارهها و سقف تمام اتاقها گچبری و نقاشی شده است. این بنا در سال ۱۳۴۵ به دانشگاه شیراز واگذار شد.
سرای مشیر
سرای مشیر یا سرای گلشن از بازارهای قدیمی شیراز است که در دوره قاجاریه ساخته شده است. این بازار زیبا و دیدنی در جنوب شرقی بازار وکیل جنوبی و در مجاورت در خروجی آن قرارگرفته و معماری آن کموبیش مانند بازار وکیل است. این محل هماکنون یکی از مهمترین مراکز عرضه صنایعدستی در کلانشهر شیراز است.
سرای مشیر بهدلیل واقعبودن در یکی از مکانهای مهم گردشگری شیراز که درواقع محور شاهچراغ بهسمت بازار وکیل است و بهدلیل ساختمان زیبای بنا و حیاط بزرگ و دلگشایی که در میان این بنا واقعشده از دیرباز مقصد مهمی برای بازدید گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
عمارت کلاهفرنگی شیراز
عمارت کلاهفرنگی (آرامگاه وکیل) در میان باغ زیبایی در خیابان زند بنا شده است. در زمان حکومت زندیه، این عمارت باشکوه محل پذیرایی میهمانان و سفیران خارجی و مراسم رسمی و اعیاد مختلف بوده است. بنابه وصیت کریمخان زند (وکیلالرعایا)، جسد وی را در شاهنشین شرقی عمارت دفن کردند و آن را آرامگاه وکیل نامیدند.
این عمارت بهصورت هشتضلعی بوده و بهوسیله ازارههای سنگی یکپارچه و تزئینات کاشیکاری با نقوش اسلیمی، گل و مرغ، مناظر شکارگاه و صحنههای الهامگرفته از قصهها و داستانهای قدیمی تزئین شده است. داخل بنا شامل یک تالار، مرکزی گنبددار و چهار شاهنشین جانبی است که در حدفاصل آنها یک اتاق قرار دارد.
عمارت کلاهفرنگی از سال ۱۳۱۵ شمسی به موزه تبدیل و عنوان موزه پارس بر آن نهاده شده است.
عمارت شاپوری
باغ و عمارت شاپوری از دیگر بناهای قدیمی شیراز است که در محله قدیمی انوری که ۱۰۰ سال قدمت دارد و هنوز هم جذاب و دیدنی است، واقعشده. این خانه متعلق به عبدالصاحب شاپوری از تاجران بزرگ شیراز بوده که در سال ۱۳۷۹ به ثبت ملی رسیده است. پس از بازسازیهای اساسی، این بنا بهصورت موزهای تاریخی میزبان علاقهمندان به معماری قدیم ایران بهخصوص شیوه معماری و تزئینات شیراز است.
اضافهکردن بالکن به بنا که در معماری ایرانی جایگاهی نداشته، از مشخصات منحصربهفرد معماری این عمارت است.
بازدید عموم از این اثر آزاد و در آن رستوران و کافیشاپ و نمایشگاه آثار فرهنگی و هنری استان فارس نیز دایر است.
خوشا شیراز / پیشنهاد نوروزی گردشگری سپاهان ، شیراز
باغ جهاننما
باغ جهاننما یکی از کهنترین باغهای شیراز است که در شمال شرقی شهر شیراز و ضلع شرقی خیابان حافظ (دروازه قرآن) و بالاتر از میدان حافظیه قرار دارد.
این باغ همانند سه باغ ارم، دلگشا و تخت قراچه از باغهای مشهور شیراز است که در منطقه ویژهای از شیراز (خیابان حافظ) و در میان آرامگاه حافظ، هفتتنان، دروازه قرآن، خواجوی کرمانی، باباکوهی، باغ ملی، گهواره دید، کتابخانه ملی اسناد و… جای دارد. در داخل باغ جهاننما عمارتی به شکل هشتضلعی دیده میشود که دارای چهار شاهنشین در چهارگوشه بنا است و میان شاهنشینها، اتاقهای دوطبقه قرار دارند.
و اما جاذبههای درون استانی فارس:
تنگ بستانک (بهشت گمشده)
بهشت گمشده یا تنگ بستانک یکی از جاذبههای شگفتانگیز طبیعی ایران است که در منطقه کامفیروز و در فاصله ۱۲۰ کیلومتری شمال غربی شیراز قرار دارد. تنگ بستانک یا همان بهشت گمشده دره زیبایی است که جهت امتداد آن شرقی غربی است و صخرههای عمودی و مرتفعی دو طرف آن را دربرگرفته است.
وجود روستاهای زیبای جنوب تنگ بستانک مانند ساران و کهکرون با چشمههای زیبا و سابقهای هزارانساله از جاذبههای این منطقه است. موقعیت جغرافیائی اثر طبیعی تنگ بستانک در مجموعه شبکه گردشگری محور شمال و شمال غرب استان و امکان ارتباط جادهای که با یادمانهای تاریخی تخت جمشید، نقش رستم و پاسارگاد ازیکطرف و چشماندازهای طبیعی آبشارمارگون و تنگ براق از طرف دیگر، امتیاز ویژهای برای این بهشت گمشده حاصل کرده است.
سد درودزن
سد مخزنی درودزن که در زمان قدیم آن را با نام سد داریوش میشناختند در استان فارس در پنجاه کیلومتری شمال غرب مرودشت و روی رود کر ساختهشده است.
حدود ۲۴۰۰ سال پیشنیاز به آب برای آبیاری مزارع این منطقه، هخامنشیان را وادار به ساخت سدی در حوالی روستای درودزن کرد. نگرش وسیع داریوش هخامنشی و بهخدمتگرفتن مهندسی و همت ایرانیان باعث ساخت یکی از بدیعترین سازههای آبی در این محل شد. این سد که با توجه به زمان ساختش یکی از شاهکارهای مهندسی جهان بهشمار میرود در بهترین نقطه از مسیر رود کر ساختهشده است و چشمانداز زیبایی را به دیدگان بازدیدکنندگانش هدیه میدهد.
خوشا شیراز / پیشنهاد نوروزی گردشگری سپاهان ، شیراز
آبشار تنگ ابولی
آبشار تنگ ابولی در شهرستان سپیدان در فاصلهای حدود ۷۰ کیلومتری شمال غرب شیراز – یاسوج واقعشده است. سپیدان در زمستان بهخاطر ورزشهای زمستانی و در تابستان بهدلیل وجود آبشارها و رودخانههای مفرح موردتوجه اهالی جنوب کشور بهخصوص مردم شیراز قرار میگیرد. آبشار در سه کیلومتری شمال غربی روستای هرایجان و در میان تنگهای به همین نام واقعشده است. وجود پوشش گیاهی انبوه در پاییندست آبشار و جنگلهای بلوط این منطقه را از چشمانداز طبیعی منحصربهفردی بهرهمند ساخته است. دسترسی به این آبشار از طریق جاده ارتباطی شیراز به اردکان، سهراهی هرایجان، پس از روستای هرایجان در سمت شمال جاده امکانپذیر است.
تنگ تیزاب
تنگ تیزاب نیز در ۲۹ کیلومتری شمال غرب شهر اردکان، مرکز شهرستان سپیدان در ۹۰ کیلومتری شهر شیراز قرار دارد. در این تنگ رودخانهای جاری است که آب آن از کوههای سپیدان سرچشمه میگیرد.
این رودخانه آبی شیرین و دائمی دارد که مورداستفاده شرب و کشاورزی است.
طبیعت کوهپایهای توأم با پوشش جنگلی و رودخانه دائمی، منظرهای زیبا را در دلتنگ تیزاب به وجود آورده و جاذبههای این گردشگاه را فزونی بخشیده است. بهطورمعمول در فصلهای مساعد بهویژه در بهار، در ورودی این تنگ کمپهایی دایر و چادرهایی برای اقامت نصب میشود که مورداستفاده بازدیدکنندگان قرار میگیرد.
کلیسای تجلیل مسیح قلات
روستای قلات در پانزده کیلومتری شمال غرب شیراز واقعشده است. قلات بهظاهر یک روستا و در حقیقت تکهای از بهشت است که روی زمین جامانده. بسیاری از گردشگران تور شیراز حتماً از این روستا دیدن میکنند.
علاوهبر طبیعت بِکر، در روستای قلات بناهای تاریخی ازجمله کلیسای روستا هم وجود دارد که از دیدنیهای آن منطقه بهشمار میروند. این کلیسا بین دو جنگ جهانی اول و دوم ساختهشده است. کلیسای تجلیل مسیح مربوط به دوره پهلوی اول است که در سال ۱۳۸۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و در کنار چناری مقدس به نام چنار حاجی مرد واقعشده است.
نویسنده : مرضیه باغبانی