انواع گردشگری

گردشگری جنگل

گردشگری جنگل چیست ؟

از میان دیگر گردشگری های متکی به طبیعت , با توجه به موقعیت کوهستان های ایران گردشگری جنگل گردشگری بیابان و گردشگری آبی قرابت مکانی زیادی با گردشگری کوهستان دارند و می توانند به فعالیت های تفرجی یکدیگر تنوع ببخشند و محورهای مشترکی را در بر گیرند.

گردشگری جنگل زیر شاخه ی رو به رشدی از سفرهای ماجرا جویانه است. که با روش های فیزیکی چند جانبه ی فالانه در سفرهای مناطق جنگلی زمین تعریف می شود.

اگر چه در بسیاری از جهات گردشگری جنگل به سفرهای ماجرا جویانه شبیه است، اما گردشگری جنگل به بافت منطقه، فرهنگ و فعالیت های خاصی ارتباط پیدا می کند. با توجه به واژه نامه اصطلاحات گردشگری تور جنگل یکی از عناصر اصلی گردشگری سبز در مقاصد استوایی ست و پدیده ای جدید در گردشگری بین المللی غرب به شمار می رود.

از مناطقی که در شیوه های توسعه ی پایدار گردشگری شرکت می کنند، و یا تور طبیت گردی اجرا می کنند، مکزیک، آمریکای جنوبی و آمریکای مرکزی، به ویژه گشت و گزار در جنگل های مایان، همچنین مناطقی که شامل مناطق جنگلی آفریقا، استرالیا و جنوب اقیانوش آرام می شوند، هستند.

گردشگری جنگل

تفرجی که در محیط های جنگلی انجام می شود را گردشگری جنگل گویند . مناطق با سیمای جنگلی و برخوردار از چشم اندازهای طبیعی نظیر آبشار , غار , چشمه , دره و غیره که به جهت دسترسی دارای تقاضای تفرجی هستند را گردشگاههای جنگلی می نامند .

برخی صاحب نظران معتقدند چنانچه در جنگلی تعداد بازدید کنندگان روزانه بیش از ۱۰ نفر در هر هکتار باشد در این صورت نقش و اهمیت اصلی آن جنگل را باید تفرجگاهی دانست .

جنگل ها به علت اینکه مناطق وسیعی از اراضی سرزمین را اشغال می کنند و بستر بسیاری از جاذبه های طبیعی نظیر رودخانه , آبشار , حیات وحش و پوشش های متنوع گیاهی هستند , تقاضای تفرجی بسیار بالایی دارند . جنگل هم به طور مستقل می تواند به عنوان منبع تفرجی دیگر کارکرد مکمل دارد .

امروزه صنعتی شدن , افزایش جمعیت , شهرنشینی و به اجبار سکونت در آپارتمان ها , بشر را بیش از پیش نسبت به محیط زندگیش متوقع ساخته است .

به ناچار می بایست در اطراف خود محل هایی داشته باشد که بتواند برای اوقات فراغت و لحظات آرامش و رهایی از زندگی ماشینی به آنجا برود . جایی که تماس شخصی او را با محیط طبیعی میسر ساخته و بتواند او را با تمام وجود تحمل و پذیرا شود .

در این میان پارکها و تفرجگاههای جنگلی به عنوان محیط طبیعی یکی از کانن های توجه پناهندگان زندگی صنعتی و ماشینی است . پارکهای جنگلی طبیعی از مده ترین کانون های جلب مردم در ملی و منطقه ای به شمار می روند .

منابع تفرجی طبیعی جنگل

منابع تفرجی طبیعی اکوسیستم های جنگلی مشتمل بر منابع طبیعی متنوعی است که از اثر متقابل توپو گرافی , آب و هوا , منابع آب و تیپ و تراکم گیاهی ایجاد شده است . این منابع عبارتند از :

الف) توده های جنگلی ( بویژه انواعی که دارای تنوع شکل و برگ هستند )
ب ) بیشه زارها یا اجتماعات درختی پیرامون رودخانه ها , دشت های سیلابی , مجاور آبگیرها و برکه ها
ج) درختتان شاخص ( از حیث گونه های نادر , گونه های دیر زیست و مسن گونه های باستانی یا رلیک )
د) جانوران جنگلی زی ( بویژه انواع پستانداران )
ه) رودخانه های جنگلی
ر) آبگیرهای جنگلی
ز) آبشار وغار جنگلی
ذ) چشم اندازهای جنگلی

منابع تفرجی انسانی جنگل

جنگل های ایران از دیرباز مکان اسکان و زیست انسان بوده است و هم اکنون نیز سکونتگاههای بسیاری در مناطق جنگل وجود دارد که طی سالیان به همزیستی با این اکوسیستم پیچیده به تعادل رسیده اند . امروزه شمار زیادی از بناهای تاریخی را می توان در دل رویشگاههای جنگلی کشور یافت .

قلعه رودخان در استان گیلان و قلعه بابک در استان آذربایجان شرقی نمونه ای از آن است . علاوه بر آن تکایا , زیارتگاهها و برج ها و قلعه های کوچک و بزرگ پراکنده ای در این اکوسیستم طبیعی وجود دارد که در کنار شیوه زیست سنتی مردم گردشگری جنگلی را تنوع و تکامل می بخشد .

تورهای جنگل و امکانات جانبی آن

روش های زیادی وجود دارد که تورهای جنگل را هیجان انگیز می کند. وسایلی مانند دوچرخه، کنویی(قایق بدون بادبان)، اسب سواری و … این دقیقا آن چیزی است که گردشگری جنگل را از بقیه ی تور های ماجرا جویانه جدا می کند.

حتی بعضی از مجریان تور هستند که از کارد های بزرگی همچون شمشیر در طول این تور ها استفاده می کندد. یک مشخصه ی بارز و قابل توجه دیگر این است که اکثر مجریان تور، که به اعماق آمریکای مرکزی و جنوبی سفر می کنند، این است که تعداد افراد در این سفرها بین ده تا پانزده نفر است.

این کار برای به حد اقل رساندن تاثیر روی گیاهان و جانوران جنگل ها در نظر گرفته شده. قوانین فدرال در برخی از کشور ها ورود گروه های بزرگ تر از پانزده نفر را به مناطق جنگلی مایان ممنوع کرده است. اما منابع محدود برای اعمال چنین قانون هایی اجازه داده است که در برخی موارد قانون شکنی اتفاق بیفتد.

منبع : سیری در ایران

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا