ورزنه، سفیدترین شهر ایران
کویر ورزنه ، نزدیکترین کویر به شهر اصفهان است که وسعت تپههای شنی و ماسههایش از بالای تلماسهها چنان زیبا است که تا مدتها در خاطرتان می مانداما در نزدیک کویر ورزنه، روستایی گردشگری در اصفهان قرار دارد که زنان آن به جای چادرهای سیاه معمول، چادر سفید بر سر میکنند و به شهر کبوتران سفید شهرت دارد.
ورزنه در جنوب غربی شهرستان نائین، در شرق استان اصفهان و خط مرزی استان یزد قرار دارد و از توابع بخش بنرود در اصفهان است. مردان ورزنه کشاورز هستند و زنان آن بیشتر به پارچهبافی و قالیبافی مشغولند. شهر ورزنه دو بافت جدید و قدیم دارد. بافت جدید ورزنه به نام شهرک امام جعفر صادق و در شمال زایندهرود قرار دارد و بافت قدیم آن در جنوب زایندهرود که سابقا خندق شهر بوده قرار گرفته است. منطقهای است در جنوبی غربی نائین و نزدیک تالاب گاوخونی است که زاینده رود از بین آن عبور میکند و وقتی زاینده رود جاری است، تالاب هم دیدنی میشود.
آداب و رسوم مردم ورزنه
روستای ورزنه را به آداب و رسوم آن میشناسند که به خصوص برای گردشگرانی که به کویر و شبهای آن علاقه دارند جای بکری است. کویر خارا با شن و ماسههای روانش یکی از مناطق بکر ایران است. به غیر از اینها در ورزنه جاهای دیدنی بسیاری مانند قلعه قورتان، کبوترخانه، پل صفوی، کارگاه سفره بافی، مسجد جامع ،خانه بوتیمار، گاوچاه، آسیاب شتر، گاوگرد و … نیز وجود دارد.دیدن خانه میرمیران، آب انبارهای صفوی، موزه مردمشناسی و مردمان سفیدپوش با گویش پهلوی ساسانی (در اصطلاح محلی زردشتی) نیز با دیدن ورزنه نصیب شما می شود.
سفیدترین شهر ایران
ورزنه را سفیدترین شهر ایران نامیدهاند زیرا زنان ورزنه به جای چادر سیاه، چادر سفید سر میکنند،. در مورد دلیل کاربرد چادر سفید در این منطقه نظرات گوناگونی وجود دارد، برخی معتقدند پوشیدن چادر سفید به خاطر مقابله با گرمای شدید تابستان در این کویر است.
صنایع دستی ورزنه
اگر بخواهیم از صنایع دستی ورزنه بگوییم باید به کاربافی و سفرهبافی اشاره کرد. کاربافی هنری است که از دوره تیموریان وجود داشته و زمانی در شهر ورزنه رونق داشته است. از کاربافهای ورزنه بهعنوان سفره نان یا بقچه جهاز عروس، بقچه حمامی، چادر سفید، کفن و چادرشب استفاده میشود. کارباف ورزنه درصورت نقشدار بودن، بیش از پنج رنگ ندارد و با نخ پنبهای مرسریزه و آهارخورده با چربی حاصل از مغز گوسفند بافته میشود.