قطاب یزدی
قطاب سوغاتی از یزد
قُطّاب مهمترین شیرینی یزد است که در برخی منابع آمده تاریخچه اولین پختش به زمان قاجار برمیگردد و آنقدر در این مدت به شیرینی باب طبعی تبدیل شده که حتی به عنوان میراث ناملموس ملی هم به ثبت رسیده است.
دلیل این محبوبیت جدا از طعم و مزه آن که هل نقش اصلی را در آن بازی میکند، شکر کمی است که در آن ریخته میشود، آنقدر که به خودت میآیی و میبینی که گاهی شیرینیهای ظرف تمام شده بدون اینکه دلت را زده باشد. قطاب جز آنکه شیرینی محبوبی در شهرهای ایران است، در خارج از ایران هم طرفدار زیاد دارد و جدا از آن یکی از اصلیترین راههای امرار معاش یزدیهاست و شغلی است که نسل اندر نسل در یزد به آن مشغولند.
قطاب یزد دو لایه دارد. لایه خارجی نوعی نان شیرین سرخ شده در روغن است که خمیر آن از ترکیب آرد گندم، شیر یا ماست و زردهی تخممرغ درست شده و در روغن سرخش میکنند و در آخر در پودر قند غلطانده میشود. مغز داخلی را هم از پودر بادام، پودر قند و هل پر میکنند.