زیر زردآب نگینی در فریدونشهر
زیر زردآب نگینی در فریدونشهر
محور تاریخی و گردشگری غرب استان اصفهان با توجه به این که در دامنههای سلسله جبال سترگ زاگرس واقع شده، دارای آثاری بدیع و چشم نواز طبیعی است که نشان دهنده ظرفیتهای بالای این منطقه در راستای توسعه بر مبنای گردشگری طبیعی است.
محوطه بکر و طبیعی ” زیر زردآب ” در شهرستان فریدونشهر و در غرب استان اصفهان واقع شده است. این محوطه زیبا و منحصر به فرد در فاصله ۳۵ کیلومتری شمال غرب شهر فریدونشهر و در فاصله ۲ کیلومتری از محور شمال روستای ” گوهر دره ” در دامنههای زاگرس واقع شده است.
این مجموعه طبیعی شامل ۶ آبشار است که میانگین ارتفاع آنها از سطح زمین ۶ متر و از کوهپایههای سلسله جبال زاگرس در این منطقه سرچشمه می گیرند.
مساحت این محوطه زیبا و طبیعی ۱۰ هکتار است که جدای از آبشارهای ۶ گانه، دارای صخرههای آهکی بسیار زیبا، بیش از ۱۰ چشمه و ۵ غار طبیعی است.
در کنار این غارهای طبیعی، کارشناسان به تعدادی سنگنگاره و سفال برخورد کردند، لذا بررسیهای اولیه، قدمت این سفالها و سنگنگارهها را از هزاره چهارم بیش از میلاد مسیح (۶هزار سال قبل) تا دوران سلطنت شهریاران ساسانی (در بیش از ۲ هزار سال قبل) می رساند.
پوشش گیاهی و درختی ارزشمند
این منطقه با توجه به اینکه دارای آب و هوای کوهستانی است دارای پوشش گیاهی و درختی ارزشمندی است که از آن جمله می توان به گونههای درختان جنگلی، پسته کوهی، ذال ذالک، زبان گنجشک، بادام کوهی، بلوط، زرشک، سنجد و حتی انواع گلها همچون: گل ختمی و لاله سرنگون اشاره کرد.
در این منطقه با توجه به کوهستانی و بکر بودن، گونههای متنوع جانوری همچون: خرس، بز کوهی، گراز، گرگ، روباه، خرگوش، موش صحرایی، سیاه گوش، کبک، عقاب طلایی، غاز، اردک و کبوتر نیز زیست می کنند.
میانگین ارتفاع محوطه از سطح دریا با توجه به کوهستانی بودن منطقه در حدود ۲۹۰۰ متر است، لذا در این منطقه سالانه بیش از ۶۰۰ میلیمتر بارندگی به ثبت رسیده است.
با توجه به جذابیتهای طبیعی و تاریخی محوطه ” زیر زردآب “، از سال ۱۳۹۸ عملیات مستند سازی بخشهای تاریخی و طبیعی این منطقه به منظور ثبت در فهرست میراث ملی و همچنین فراهم آوردن شرایط استفاده منطقه توسط گردشگران توسط اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان صورت پذیرفته و این عملیات در خردادماه سال جاری به اتمام رسید.
اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان فریدونشهر در نظر دارد تا پس از ثبت ملی این اثر، با ایجاد زیرساختهای متناسب با منطقه، شرایطی را در راستای استفاده گردشگران دوستدار طبیعت از این محوطه تاریخی و طبیعی فراهم آورد.