راتاتوی فرانسوی
غذای پیشنهادی مجله گردشگری، راتاتوی فرانسوی
میتوان با کمی خلاقیت، غذاهای مغذی، سبک و کم کالری خوشمزهای را با گیاهان تهیه کرد. غذای پیشنهادی این ماه، گردشگری سپاهان سرشار از مواد و املاح مغذی است. بسیاری از خانمها، وقتی فریزرشان از گوشت و مرغ خالی میشود، نمیدانند چه غذایی بپزند. از نظر این افراد، شام و ناهار، وعدهای است که با انواع گوشتها آماده میشود. این در حالیست که میتوان با کمی خلاقیت، غذاهای مغذی، سبک و کم کالری با گیاهان تهیه کرد. برای بسیاری از مادران، رسیدن همه املاح غذایی به بدن اعضای خانواده، دغدغه بسیار مهمی است. راتاتوی(Ratatouille) یک غذای کم کالری، پرخاصیت و بسیار مغذّی با یک دستورالعمل ساده است.
راتاتوی یکی از غذاهای محلی شهر نیس و ناحیه پرووانس کشور فرانسه است که تنها با استفاده از سبزیجات درست میشود. راتاتوی سنتی، ترکیبی از کدو، بادمجان، گوجه فرنگی و پیاز است. راتاتوی همچنین عنوان انیمیشنی است که در سال ۲۰۰۷ توسط کمپانی پیکسار تولید شد و به خاطر آن جایزهی اسکار بهترین انیمیشن سال را دریافت کرد. راتاتوی، داستان موشی است که به یکی از بهترین رستورانهای پاریس میرود تا سرآشپز شود.
طرز تهیه راتاتوی فرانسوی
زمان آماده سازی ۴۵-۳۰ دقیقه
مواد لازم برای ۶ نفر:
۵۰۰ گرم بادمجان
۵۰۰ گرم کدو
۴ قاشق سوپ خوری روغن زیتون
۲۰۰ گرم پیاز
۲ حبه سیر
۵۰۰ گرم گوجهی محلی و رسیده
۳ قاشق سوپ خوری نمک و فلفل سبزی معطر (نعناع، ترخان و جعفری) ۱ دسته کوچک
زنجبیل تازه یک تکه + دارچین درصورت تمایل
بادمجانها را به شکل نوارهای ۷ تا ۸ سانتی متری خرد کنید. کدوها را بدون اینکه پوستشان را بگیرید به شکل حلقهای خرد کنید. این مواد را در یک کاسه ریخته و تا سطح روی آن را با آب بپوشانید و به مدت ۳۰ دقیقه به آن اجازهی پخت دهید. سپس آب آن را بگیرید. بادمجانها و کدوها را در یک ماهیتابه، داخل روغن زیتون تفت دهید و هر طرف آنها را تقریباً یک دقیقه سرخ کنید؛ سپس از ماهیتابه خارج کنید. در همان ماهیتابه، پیازها را با روغن زیتون به مدت ۱۰ دقیقه با شعله متوسط بپزید. سیر، نمک و فلفل را نیز به آن اضافه کنید. گوجه فرنگیها را پوست کنده و به مدت ۳۰ ثانیه بجوشانید. سپس آنها را خرد کرده و بر روی پیازها قرار دهید. در ماهیتابه را گذاشته و به مدت ۵ دقیقه اجازه دهید تا با هم با شعله ملایم پخته شوند. سپس در ماهیتابه را برداشته و اگر در کف ظرف آبی باقی مانده است، آنرا برداشته و بر روی گوجهها ریخته و شعله را به مدت چند دقیقه زیاد کنید، تا آب آن کاملاً تبخیر شود. یک سوم مخلوط گوجه و پیاز را در داخل قابلمه ریخته و روی آن را با یک قاشق سوپخوری جعفری بپوشانید. سپس نیمی از مخلوط کدو و بادمجان را بر روی آن ریخته و نیمه دوم گوجهها را مجدداً بر روی مواد بریزید و مجدداً روی آن را با یک قاشق سوپخوری جعفری بپوشانید. در نهایت، نیمه آخر مخلوط کدو و بادمجان را ریخته و همانند مراحل قبل، بر روی آن گوجهفرنگی و جعفری را بریزید. به مدت ۱۰ دقیقه در قابلمه را ببندید و اجازه دهید مواد جا بیفتد؛ سپس در آن را برداشته و به مدت ۱۵ دقیقه دیگر اجازه دهید تا بجوشد. در طی این مدت، چند بار مواد را هم بزنید تا خوب با هم مخلوط شوند. در ادامه، شما را با خواص مواد اصلی تشکیل دهنده این غذا بیشتر آشنا میکنیم:
بادمجان
از دسته سبزیجات گرم و خشک است که برای بیمارانی که قند دارند، بسیار مفید میباشد. درمان نقرس، یکی دیگر از خواص بادمجان است. علاوه بر این، کسانی که از یبوست رنج میبرند، میتوانند از بادمجان در وعدههای غذایی خود استفاده کنند. درمان فشار خون بالا نیز با خوردن این میوه، امکان پذیر است. دلایل مفید بودن بادمجان بسیار زیاد است. به نکات زیر توجه کنید:
بادمجان بازکنندهی عروق است در نتیجه، رنگ رخسار را باز میکند.
اما کسانی که ناراحتیهای کبدی و یا یرقان دارند، از خوردن بادمجان خودداری کنند.
کسانی که میخواهند لاغر شوند، بادمجان آبپز با گوجهفرنگی و ادویه میل کنند.
کسانی که سوداوی مزاج هستند، بادمجان کمتر مصرف کنند.
کسانی که گرم مزاج هستند، کمتر بادمجان بخورند.
کسانی که تنگی نفس دارند، از خوراک بادمجان استفاده کنند.
کسانی که بیماریهای پوستی دارند، کمتر بادمجان بخورند.
بادمجان، حالت قلیایی دارد به خاطر همین، گوشت را همراه بادمجان بخورید تا در بدن تعادل برقرار سازد.
سعی کنید هنگام طبخ بادمجان، کمی سرکه سیب در آن بریزید.
بهطور کلی، خوردن بادمجان عرق بدن را خوشبو میکند.
بخار بادمجان، برای تقویت چشم مناسب است؛ در نتیجه هنگامی که بادمجان میپزیم، خوب است بخار آن را استشمام کنیم.
بادمجان در عین حالیکه باز کننده معده است، گاهی اوقات باعث گرفتگی کبد و طحال میشود.
کسانی که دستهایشان عرق میکند، پوست سیاه بادمجان را جوشانده، سپس دستها را برای مدتی در آن جوشانده بگذارند.
کسانی که زخم معده دارند، از بادمجان آبپز استفاده کنند.
برای از بین بردن عرق کف دست و پا، بادمجان را به ورقهای نازک برش داده، سپس نمک بپاشید. آب سیاه و زردی از آن خارج میشود، این آب را به دستها بمالید.
به خاطر وجود آهن در بادمجان، برای کسانی که کم خون هستند مفید است.
. اگر بادمجان آبپز با بخار پخته شود، هضم آن آسانتر است.
کسانی که سنگ کلیه یا صفرا دارند، از خوردن بادمجان خودداری کنند.
کدوسبز
یکی از بهترین غذاهایی است که به پیشگیری از بیماری اسکوربوت، کبودی و غیره که در نتیجه کمبود ویتامین C به وجود میآید، کمک میکند. همچنین از خطر ابتلا به ام. اس و سرطان کولون (روده بزرگ)، محافظت میکند. کدوسبز، حاوی عناصر ضد سرطانی است. آب کدوسبز از نظر توانایی مقابله با جهشهای سلولی، همانند ترهفرنگی، تربچه و کدوتنبل است. بیشتر مواد مغذی موجود در کدوسبز، به پیشگیری از آترواسکلروزیس (گرفتگی عروق) و بیماریهای قلبی در دیابتیها کمک میکند و همچنین، خطر حمله قلبی و سکته مغزی را به وسیله کاهش فشار خون بالا، کاهش میدهد. کدوسبز از اکسیداسیون کلسترول که یکی از دلایل اصلی تجمع کلسترول در دیوارهی رگهای خونیست، جلوگیری میکند. به این ترتیب، کدوسبز یکی از بهترین غذاها برای مبارزه با بیماریهاست؛ چراکه حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضد التهابی است.
کاهش علایم بیماری
این باور وجود دارد که کدوسبز، آسم را درمان میکند؛ زیرا حاوی ویتامین C بالایی است. دریافت منظم این سبزی، موجب کاهش سطوح بالای هموسیستئین خون میشود. حتما میدانید که سطوح بالای هموسیستئین، منجر به حمله قلبی و سکته مغزی میشود. مقدار بالای ویتامین C و لوتئین موجود در کدوسبز، به چشمهای شما کمک میکند تا بهتر ببینید و سلامت آنها را بهتر حفظ نمایید. فولات، پتاسیم و ویتامین A با هم در جهت حفظ و بهبود سلامت عمومیمشارکت میکنند. تحقیقات اخیر نشان داده است که عصاره کدوسبز، به تخفیف علایم بزرگی خوشخیم پروستات کمک میکند. همانطور که میدانید، بزرگی خوشخیم پروستات، منجر به مشکلاتی در عملکرد دستگاه ادراری و جنسی میشود که فیتونوترینتهای موجود در کدوسبز، عامل این تسکین هستند. مس موجود در این سبزی، به کاهش علایم دردناک آرتریت روماتوئید کمک میکند.
غنی از مواد مغذی
یک منبع خوب ویتامین C، ویتامین A (به دلیل داشتن سطوح بالای کاروتنوئیدها مانند بتاکاروتن)، منیزیم، پتاسیم، مس، فیبر، فولات، فسفر و ریبوفلاوین شناخته میشود. کدوسبز همچنین یکی از بهترین منابع غذایی منگنز نیز است. این گیاه، مقدار قابل توجهی از ویتامین B۱ و B۶ مورد نیاز بدن را نیز تامین میکند.
کاهش وزن
کدوسبز، حاوی بیش از ۹۵ درصد آب است که آنرا به عنوان یکی از بهترین غذاها برای افرادی که رژیم دارند، مطرح میکند. کدوسبز همچنین حاوی کالری کمیاست، به طوریکه هر ۱۰۰ گرم آن فقط حدود ۲۵ کالری دارد. علاوه بر این، مشخص شده است که کدو سبز، متابولیسم یا سوخت و ساز بدن را بالا میبرد.
سیر
طبعی گرم و خشک دارد. اگر میخواهید ظاهری شاداب و زیبا داشته باشید، حتما از سیر استفاده کنید. برای درمان فشار خون شریانی، خوردن سیر توصیه میشود. خوردن سیر همراه با غذا، باعث باز شدن اشتها میشود. برای درمان ورم روده و تقویت معده حتماً سیر بخورید.
– کسانی که بیماری آسم دارند، از سیر استفاده کنند، یا یک حبّه سیر را زیر زبان بگذارند.
– برای درمان رماتیسم، ۳ هفته، هر صبح ناشتا یک حبه سیر میل کنید.
– کسانی که سرگیجه دارند، یک حبه سیر بخورند.
– مصرف زیاد سیر، ضعف دید بهوجود میآورد.
– مصرف زیاد سیر باعث میشود کهید جذب نشود.
– مصرف زیاد سیر، ایجاد کهیر میکند.
– کوهپیمایان، یا کسانی که میخواهند کاری سخت انجام دهند، خوب است قبل از آن سالاد سیر بخورند.
– سیر از سکته مغزی جلوگیری میکند، زیرا چربی خون را منظم کرده و کار گلبولهای قرمز که رساندن اکسیژن است آسان میکند.
گوجه فرنگی
دارای لیکوپن، یکی از قویترین انواع آنتی اکسیدانهای طبیعی و چند نوع رنگدانه از خانوادهی کاروتنوئیدها، از جمله بتاکاروتن است. گوجهفرنگی به علت دارا بودن ویتامین K, C, B, A و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر و آهن، در تأمین انرژی بدن نقش موثری ایفا میکند. گوجه فرنگی، یکی از مهمترین منابع ویتامین A به شمار میرود، لذا در تقویت بینایی، تقویت و سلامتی پوست و مخاطها (دهان و بینی) و رشد و نمو استخوانها ضروری است. گوجهفرنگی، سرشار از ویتامین B2, B1 میباشد، از این جهت در تسکین دردهای عصبی، رفع بی اشتهایی، درمان یبوست، نقصان شیر مادران، تورم دهان تجویز میشود و مفید است.
موارد منع مصرف
اگر ناراحتی مری دارید: اگر ناراحتی گوارشی یا مری دارید، مثلا دچار بازگشت اسید معده هستید، بهتر است در مصرف گوجه با احتیاط عمل کنید. مصرف این سبزی، میتواند سبب بروز دردهای شدید در معده و مری شود.
اگر سندرم آلرژی دهانی دارید: افرادی که به گردهها حساسیت دارند، با خوردن گوجهفرنگی در بدنشان عکسالعمل ایمونولوژیک به وجود میآید و این موضوع به دهان، لبها، گلو محدود میشود و حس گزگز و سوختگی به وجود میآید و در عرض چند دقیقه، برطرف خواهد شد. بنابراین، خوردن گوجهفرنگی برای این افراد، ممنوع نیست؛ اما در صورتی که با خوردن این سبزی دچار این حالات میشوید، بهتر است با متخصص مشورت کنید تا دلایل آلرژیتان مشخص شود. مادهای سمی در گوجهفرنگی سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسمومیت و دل پیچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم میگردد. خوردن گوجهفرنگی به هر صورت، برای بیمارانی که دچار حساسیت یا انرژی (خارش بدن، آسم، کهیر و غیره) هستند، مضر است. سرخ کردن زیاد گوجهفرنگی در روغن، باعث سنگینی هضم آن میشود و کباب کردن آن روی آتش، مناسبتر است.
برگرفته ازکتاب اثر غذاهای عملگرا بربیماریها – روژینا خدارحمی روزبهانی – پروفسورمحمد فضیلتی