دهکده جهان نما، بام استان گلستان
جهان نما دهکده ای است ییلاقی در میان منطقه حفاظت شده ای به همین نام، که به دور از هیاهوی دنیا روزگار می گذراند. ییلاقی بکر و تماشایی که منظره و فضای کوهستان های آلپ و دهکده های سوئیسی را در ذهن تداعی می کند و در دشتی وسیع در میان جنگل های چندین میلیون ساله هیرکانی و کوه های البرز احاطه شده است. دهکده ییلاقی جهان نما معماری بومی و سنتی دارد؛ اینجا خبری از مظاهر زندگی شهری نیست و آب لوله کشی، آنتن موبایل، برق و تلفن به خانه های مردم راهی ندارند.
منطقه حفاظت شده جهان نما
منطقه حفاظت شده جهان نما ۳۱۷۴۷ هکتار وسعت دارد و در ارتفاع بین ۶۰۰ تا ۳۰۸۶ متری از سطح دریا واقع شده است. این منطقه سالم ترین و دست نخورده ترین جنگل های میان بند (جنگل های دامنه کوه) را در شمال ایران دارد و گفته می شود تنها منطقه ای در کشور است که ببرها می توانند به راحتی در آن زندگی کنند. منطقه جهان نما بعد از پارک ملی گلستان وسیع ترین منطقه حفاظت شده استان است و از سال ۱۳۵۲ زیر نظر سازمان محیط زیست قرار دارد. جنگل های جهان نما از نوع جنگل های هیرکانی هستند و در میان قدیمی ترین جنگل های دنیا قرار دارند. جالب که بدانید نام این منطقه از دهکده ییلاقی جهان نما گرفته شده است. نکته جذاب دیگر در مورد منطقه جهان نما معروفیت آن به عنوان بام استان گلستان است زیرا می توان از مرتفع ترین قسمت های آن دید خوبی به شهرهای کردکوی، گرگان و بندر ترکمن داشت. روستای معروف زیارت و آبشار زیبای آن نیز در این منطقه قرار گرفته است و می توانید از دیدنی های این روستا در سفر به جهان نما لذت ببرید.
دیدنی ها و تفریحات
سفر به جهان نما سفر به یکی از بکرترین مناطق ایران است، کوله بارتان را ببندید و همراه ما به گشت و گذار در این طبیعت تماشایی بیایید.
۱- میل تاریخی رادکان | جاذبه تماشایی مسیر دهکده جهان نما
اگر از سمت کردکوی راهی جهان نما شده اید در میانه راه، بعد از گذر از روستای رادکان سازه ای آجری را می بینید که بر فراز تپه ای بلند خودنمایی می کند؛ این بنا میل رادکان یا گنبد رادکان است. گنبدی که در ابتدا برای راهنمایی رهگذارن و مسافران این جاده ساخته شد اما بعدا به عنوان آرامگاه مورد استفاده قرار گرفت. گفته می شود بانی ساخت این بنا، یکی از اسپهبدان آل باوند طبرستان به نام ابوجعفر محمدبن وندربن باوندی در این مکان دفن است.
بر بدنه این میل ۳۵ متری کتیبه ای وجود دارد که تاریخ ساخت آن را به سال ۴۰۷ هجری قمری در زمان فرمانروایی اسپهبد ابوجعفر و پایان ساخت آن را به سال ۴۱۱ هجری قمری به دست احمد بن عمر نسبت می دهد. این میل دو قسمت گنبد و بدنه دارد و شکل گنبد آن به صورت مخروطی شکل است. بدنه آن نیز بسیار ساده ساخته شده و آجرچینی معمولی دارد و با تزیینات گچ کاری پوشیده شده است.
۲- تجربه زندگی در محیط بکر روستا
گسترش گردشگری در شهرهای شمالی در این سال ها باعث شده است تا دیگر جاذبه های طبیعی آنها، آن بکری و جذابیت سابق را نداشته باشند و بیشتر و بیشتر به شهرهایی که برای فرار از آنها به شمال سفر می کنیم شبیه شوند. در این میان پیدا کردن دهکده ای کوچک و بکر در میان مه و دشت، جایی که برای سفر به آن باید قید همه چیز از برق و آب لوله کشی تا گاز و حتی تلفن همراه را زد، غنیمتی به حساب می آید. به جهان نما که سفر می کنید هوای خوش و دلنشین روستا با مه های گاه و بیگاه در کنار سر و صدای حیوانات اهلی، شما را خواه ناخواه صبح زود از رختخواب جدا و راهی طبیعت می کند. وجود خانه های ییلاقی با سقف های شیروانی رنگارنگ در پهنه دشتی وسیع با آب و هوایی فرح بخش به راحتی می تواند انرژی های بدی که مدت هاست در جان تان رخنه کرده را از بین ببرد و انرژی تازه ای به شما بدهد. به اینجا که بیایید زیبایی مناظر به قدری شما را شیفته و وسوسه می کند که اجازه نمی دهد لحظه ای وقت تلف کنید، با تمام انرژی به دل طبیعت سحرانگیز جهان نما و جنگل های کهن و دشت های وسیع آن می زنید و راضی از کشف سرزمین های ناشناخته به خانه بر می گردید.
۳- عکاسی و راه پیمایی
اگر هم تنها به هوای لذت بردن از طبیعت منطقه راهی اینجا شده اید و چندان به کوه نوردی و جنگل نوردی و فعالیت های سخت علاقه ای ندارید می توانید سفرتان را به گشت و گذار در میان خانه های روستا و راه پیمایی سبک در دشت های اطراف دهکده جهان نما محدود کنید. طبیعت اینجا به اندازه ای زیباست که هر کسی با هر سطح سلیقه ای را می تواند راضی نگه دارد. عکاسی از مناظر متنوع دهکده جهان نما را هم فراموش نکنید که بهترین یادآور خاطرات عکس هایی ست که از هر مرحله از زندگی باقی می مانند.
۴- چشمه ها و رودخانه های گوناگون
دیدنی های جهان نما در جنگل ها و دره های آن خلاصه نمی شود، از آنجایی که این منطقه کوهستانی است می توانید سراغ چشمه های خنکی مانند نخود چشمه، سرخ چشمه، پیرزن چشمه، شربت، تول بنه، سوته، مازوکش، والدیگاه، امام وردی، چهارسرا و رودخانه هایی مثل رود چهارباغ، مغزی ترکت و سفید رود را از اهالی اینجا بگیرید و از خنکا و طراوت شان لذت ببرید.
۵- کوه نوردی، جنگل نوردی و دره نوردی
اگر اهل کوه نوردی، جنگل نوردی و دره نوردی هستید و از ماجراجویی بدتان نمی آید کوله بارتان را بردارید و راهی شوید. منطقه جهان نما، منطقه ای کوهستانی است و قرار گرفتن دهکده آن در میان کوه های دوکالی، شاه پسند، کالت، چلستان، زبله، تلمبار و لنده کوه فرصت خوبی در اختیارتان قرار می دهد تا قله های این اطراف را زیر پا بگذارید و استان زیبای گلستان را از ارتفاعات آن به تماشا بنشینید. همان گونه که پیش تر هم گفتیم اگر تا بالاترین قله های منطقه جهان نما صعود کنید می توانید شاهد چشم انداز بی نظیری از شهرهای اطراف مانند کردکوی، گرگان و بندر ترکمن باشید.
حالا که تا بالاترین نقطه های جهان نما صعود کردیم بد نیست به پایین ترین قسمت های آن هم سری بزنیم. سراغ بسیاری از رودخانه ها، چشمه ها و دشت ها را در دره ها می توان گرفت. پس راهی دره های مغزی، جلینک بلینگ، سفید دره و ترکت شوید و از دره نوردی و تماشای زیبایی های منطقه جهان نما لذت ببرید.
*نکته مهم
۱- دقت داشته باشید که کوه نوردی، دره نوردی و جنگل نوردی در مناطقی که تاکنون به آنها سر نزده اید به راهنمایی کاربلد و آشنا به منطقه نیاز دارد. به همین دلیل به هیچ عنوان بدون داشتن تجهیزات کافی و لازم و همچنین همراهی راهنمایی مطمئن به دل مناطق شناخته نشده نزنید.
۲- در بیشتر قسمت های مسیرهای جنگل نوردی و کوه نوردی دسترسی به آب آشامیدنی وجود ندارد بنابراین حتما پیش از حرکت بطری های خود را از آب سالم و بهداشتی پر کنید.
مسیرهای کوه نوردی در جهان نما
۱- جنگل شصت کلا به جنگل جهان نما
برای رسیدن به نقطه آغازین این مسیر کوه نوردی می توانید راهی جنگل ناهارخوران گرگان شوید. (می توانید این مسیر را با ماشین یا مینی بوس طی کنید) از آنجا راه تان را به سمت روستا و جنگل شصت کلا و جاده باران کوه ادامه دهید. بعد از رسیدن به روستای شصت کلا مسیری جنگلی و سنگلاخی را در پیش می گیریم تا به منطقه کندوداران برسیم. از اینجا به بعد دیگر جاده برای ماشین های غیر شاسی غیرقابل عبور می شود؛ در این قسمت راه رودخانه ای وجود دارد که بدون ماشین های شاسی بلند گذر از آن امکان پذیر نیست. مسیر از این به بعد شیب ملایمی پیدا می کند و تا رسیدن به تخت میرزا بر شیب آن اضافه می شود. راه به دلیل وجود پاکوب های قدیمی به خوبی مشخص است و می توان به راحتی جاده را تا تخت میرزا ادامه داد. اینجا اما آخرین نقطه ای است که ماشین امکان بالا آمدن را دارد. از اینجا به بعد نیز دیگر آب نوشیدنی در دسترس نیست و بهتر است از چشمه ای که در نزدیکی تخت میرزا قرار دارد بطری ها را پر کنید. می توانید جنگل نوردی تان را در همین منطقه به پایان برسانید یا اینکه راه را ادامه دهید تا به کلبه مش صفر و دشت جهان نما برسید. کلبه مش صفر سه اتاق و یک آشپزخانه دارد که فقط در فصل های گرم سال سرویس می دهد. البته در کلبه در زمستان ها نیز باز است اما هیزمی برای سوزاندن در آن پیدا نمی شود. راه را ادامه دهید تا بعد از حدود یک ساعت به دشت و دهکده جهان نما برسید.
۲- مسیر روستای درازنو به جنگل جهان نما و تخت میرزا
نقطه آغازین این جنگل نوردی و کوه نوردی روستای درازنوست. برای رفتن به جهان نما باید به سمت ارتفاعات شمالی درازنو بروید و با استفاده از مسیری که یال های این منطقه پیش پای تان می گذارد راه تان را به سمت دشت جهان نما ادامه دهید. پس از گشت و گذار در جهان نما مسیر را به سمت کلبه مش صفر در پیش بگیرید و از آنجا جاده را تا رسیدن به منطقه تخت میرزا بپیمایید. از اینجا به بعد هم راه مشخص است، مسیر پاکوب را ادامه دهید تا در نهایت به روستای مقصدی که برای آن برنامه ریزی کرده اید برسید.
مجله اینترنتی گردشگری سپاهان (کوله)
مهدیه اکبری پارسا