خانه تاریخی مهرپرور مکان تاریخی شهر نجف آباد
خانه تاریخی مهرپرور مکان تاریخی شهر نجف آباد
این خانه دارای مساحتی حد۰ود ۳۶۰ مترمربع است که به سبک کردی بنا شده فضاها به شکل مستطیل در دو طرف حیاط بزرگی قرار گرفته است.
بر اساس سبک معماری (دو جبهه ای شمالی-جنوبی)، شیوه انواع طاقبندی ها، شکل و نحوه گسترش پلان مرکزی، نوع تزیینات پیش ساخته آجری و کاربری های فضاهای جبهه شمالی و زیرزمین، سقف تیرپوش تاریخ ساخت بنا را می توان متعلق به اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی اول دانست.
ورودی ساختمان که بوسیله هشتی با طاقی به روش رومی فضای خارج را به حیاط خانه مرتبط میسازددر حیاط یک حوض سنگی و دو باغچه وجود دارد. تالار اصلی و شاهنشین با دو اتاق چیده شده است.
چهار ستون چوبی با پایه ستون سنگی و مقطعی مربع سقف مرتفع ایوان شمالی بنا را بر دوش دارند. پنجرههای دو اشکوب هلالی شکل، طاق نماهای متعدد سه دریها، درهای چوبی مشبک با گرههای قاببندی طرح اسلیمی، گرههای کنگرهای جفت، رخبام تزیین شده با آجرهای قالبی موسوم به سرلوح یا کله گرگی، ازارههای از جنس کاشی فیروزهای و نمایی از سنگ پاکتراش از زیباییهای بنا به حساب میآیند.
زیرزمین خانه با درهای قطور و سقفی از نوع پوشش گنبدی خفته و متفاوت با فضای فوقانی خود شامل مطبخ، حوضخانه با دو دهلیز با تاق گهوارهای است.
برای هر چه زیباتر کردن این مجموعه ساخت ۶ مولاژ یا همان پیکره انسانی ساخته شده است که سه عدد آن مربوط به نمایش مشاغل سنتی چاقو سازی،کلاه مالی و لوده بافی بوده و دو عدد آن را هم پیرمرد و پیرزنی را تشکیل می دهند که در یک اتاق به همراه تعدادی از نمادهای تاریخی شهر بازسازی شده اند.