تنگ ریگان، اثر ملی و منحصر به فرد کشور
تنگ ریگان : شهرستان سمیرم در جنوبی ترین نقطه استان اصفهان با وسعت بیش از پنج هزار کیلومتر مربع قرار گرفته که نامش از “زمیران” یا “سمیران” به معنی جایگاه سرد و خوش آب و هوا، امروزه به سمیرم تبدیل شده است.
بخش “پادنا علیا” را قطب تولید سیب درختی کشور می دانند. تولیدات این بخش در حوزه سیب درختی بسیار ممتاز و از نظر کیفیت و کمیت بسیار مطرح و ماندگاری آن بیشتر از سایر سیب های درختی تولیدی کشور، در عین حفظ ویتامین آن می باشد.
در سطح استان و کشور سیب این منطقه به سیب سمیرم معروف شده و به عنوان مهمترین سوغات شهرستان از آن یاد میشود، و وجه تسمیه این بخش برگرفته از قله های مرتفع دنا می باشد که به دلیل قرار گرفتن در پای دنا به پادنا معروف شده است .
بخش پادنای شهرستان سمیرم به دلیل دارا بودن طبیعتی منحصر به فرد، رودخانههای خروشان، جاذبه های منحصر به فرد مانند: غار “دنگزلو”، “چهل چشمه”، “رودخانه ماربر” و قله های مرتفع دنا و از همه مهمتر درختان سیب که به شکل مخملی سبز این بخش را فرا گرفته است در سال های اخیر به قطب طبیعت گردی شهرستان سمیرم و قطب باغداری کشور معروف شده است.
تنگ ریگان دارای قدمتی کهن
در دل این بخش اثر منحصر به فردی به نام محوطه “تنگ ریگان” قرار دارد که در منتهی علیه این بخش و در روستای “نورآباد” در فاصله ۱۲۰ کیلومتری جنوب شهرستان و در دامنه کوه دنا، گردنه “بیژن” واقع شده، که این محوطه دارای قدمتی کهن و از زیبایی های منحصر به فرد شهرستان و بخش “پادنا علیا” است.
تنگه ای با عظمت و گودی، که در آن تمام جلوه های زیبای خداوند به تماشا گذاشته شده و دارای جاده ای زیبا و پر پیچ و خم و خاکی است که پس از رسیدن به داخل تنگه رودخانه ای خروشان از میان باغ ها، که بیشتر از درختان سیب و گردو به همراه طبیعت سرسبز تشکیل شده عبور میکند، که معمولاً از زیر سنگ های دامنه کوه می جوشد و به “برد چشمه” نیز معروف بوده و دارای آبی بسیار سرد و خنک است.
در این محوطه که در فصل بهار و تابستان بسیار زیبا و دیدنی می باشد، انواع گیاهان دارویی از جمله “آویشن” و “گل گاوزبان” و “پونه کوهی” یافت می شود که در میان مردم محلی، به بهشت گمشده معروف است و دلیل نامگذاری این محوطه وجود سنگ و ریگ فراوانی است که در تنگه وجود دارد و مردم محلی به آن “تنگ ریگان” میگویند.
این اثر طبیعی و منحصر به فرد در مورخه ۱۷/۵/۱۳۹۶به شماره ۳۹۷در فهرست آثار طبیعی کشور به ثبت رسیده است.
شهرستان سمیرم در ارتفاع متوسط ۲۴۶۰ متر از سطح دریا قرار دارد و جمعیتی بیش از یکصد هزار نفر را در خود جای داده است. شهرستانی که دارای ۶شهر، چهار بخش و بیش از یک صد و سی آبادی دارای سکنه میباشد.