تجهیز موزه ها به سند نقشه حفاظت
موزه ها بهترین مکان برای آشنا شدن با فرهنگ و تاریخ یک کشور یا یک منطقه هستند. در سرتاسر ایران موزه های بسیار زیادی وجود دارد که بازدیدکنندگان را به سفری در دل تاریخ این کهن مرز و بوم می برد. خوشبختانه قرار است تدابیر مثبتی در جهت حفظ و تقویت موزه ها اجرا شود که باعث اقبال گسترده تر مردم به موزه ها می شود. در نشستی که با حضور رئیس کمیته ملی موزه های ایران برگزار شد تصمیم گرفته که موزه های ایران با توجه به دارا بودن اقلیم های متفاوت دارای سند نقشه حفاظت و نگهداری شوند. در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد این خبر بیشتر بدانیم.
به گزارش ایرنا، سیداحمد محیط طباطبایی رئیس کمیته ملی موزه های ایران (ایکوم) در نشستی با عنوانِ «راه رسیدن به موزه های سبز در کشور چگونگی تعیین اولویت های حفاظتی مجموعه های موزه ای برنامه ریزی کلان برای اقدامات» که در پژوهشکده میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد بیان کردند:
واقعیت این است که برخی از موضوعات را موزه داران نمی دانند، به عنوان مثال هوا و گردش آن موضوع بسیار مهمی است که برای سلامت اشیا و بازدیدکنندگان و بخصوص کودکان در موزه ها نقش بسیار مهمی دارد.
وی با اشاره به تحقیقاتی که در کشور آمریکا در خصوص چگونگی نگاهداشتن موزه ها انجام شده، گفت: آب و هوای آمریکا از لحاظ اقلیمی به ایران شبیه است و ما می توانیم از نتایج تحقیقات آن ها استفاده کنیم. ما از تنوع و گستردگی اقلیمی بسیار برخوردار هستیم و حتی در تهران نیز با این تنوع مواجهیم به عنوان مثال موزه هایی که در شمال تهران و کوهستان قرار دارند با آنهایی که در جنوب و منطقه شهرری هستند از لحاظ اقلیمی متفاوت هستند و بنابراین برای نگاه داشتن آن باید از اصول متفاوتی استفاده کرد.
آقای طباطبایی در ادامه سخنانش با اشاره به نگاهی که موزه را به عنوان انبار در نظر می گیرد گفت: این نوع نگاه اشتباه است، موزه برخلاف این تصور، نگاه به آینده دارد کسی که آینده برایش اهمیت دارد گذشته هم برایش مهم است. این نوع نگاه موجب تغییر تعریف موزه و در ادامه حفاظت آن شده است. حفاظت از گذشته به معنی خوابیدن و ماندن در گذشته نیست بلکه تفکری برای رسیدن به آینده است.
عضو هیات علمی پژوهشکده حفاظت مرمت آثار میراث فرهنگی و گردشگری نیز در این نشست گفت: پروژه تجهیز موزه ها به سند نقشه حفاظت از سال ۹۵ آغاز شده و به دنبال دستیابی به یک سری از ارزیابی های کیفیت شرایط محیطی نگهداری آثار در موزه هاست.
منیژه هادیان دهکردی گفت: این پژوهش در نظر دارد به تدوین سند نقشه حفاظت و نگهداری مجموعه های موزه ای بپردازد. در سند پیش رو اولویت ها و خط مشی ها تعیین می شوند به عنوان مثال در ارزیابی های صورتگرفته آلودگی های محلی مانند ریز اقلیم آلودگی حاصل از ترافیک، میزان آلاینده های داخلی و آلاینده های ناشی از گرد و غبار اندازه گیری می شود.
وی با اعلام اینکه تاکنون ۹ موزه تهران مورد ارزیابی قرار گرفته اند گفت: قرار است این ارزیابی ها در مورد موزه های دیگر استان های کشور نیز صورت گیرد. بعد از اتمام مرحله بررسی ها و تجزیه و تحلیلها در نهایت این پژوهش در سال ۹۹ تبدیل به چشم انداز می شود. بر اساس تصویری که از این چشم انداز به دست می آوریم می توانیم اولویت ها را بدست آوریم و این چشم انداز، راهنما و خط مشی حفاظت و نگهداری از هر موزه ای در کشور خواهد بود.
مجله اینترنتی گردشگری سپاهان (کوله)
زهرا مظاهری