بوژان، بهشت نیشابور
روستای بوژان از توابع بخش مرکزی شهرستان نیشابور در۱۳ کیلومتری شمال شرقی نیشابور و۱۲۰ کیلومتری مشهد قرار گرفته است . این روستای کوهپایهای که در ارتفاعات جنوبی رشته کوه بینالود استقرار یافته دارای آب و هوای معتدل کوهستانی با زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل است. روستای بوژان با بافت مسکونی متمرکز در شیب ملایم استقرار و کوچههای پیچ در پیچ و نامنظم دارد و معماری سنتی روستا، بسیار زیبا و شبیه روستاهای پلهای است. ارتفاعات بلند، باغهای سرسبز، آبشار، حواشی رودخانه و بافت مسکونی پلکانی روستا گسترده شده و در فصول مختلف سال، چشم اندازهای رویایی و رنگارنگی پدید میآورد و دوستداران طبیعت را شگفت زده میکند.
روستای بوژان در دامنه ارتفاعات جنوب رشته کوه بینالود قرار گرفته و دامنه ارتفاعات سرسبز و مرتفعی از انواع گلها و گیاهان دارویی و صنعتی پوشیده شده و چشم اندار دره سرسبز روستا و رودخانه جاری آن همراه با منظره کشتزار و باغ های گسترده ، جلوه بسیار زیبا و تماشایی دارند که طبیعت گردان و گردشگران را به سوی خود جلب می کند. آبشار زیبایی از ارتفاعات پیرامون روستا سرازیر می شود و طبیعت سرسبز اطراف آبشار با گل و درختچه های فراوان و زیبایی خاصی یافته است و در مسیر رودخانه بوژان آبشارهای کوچک و بزرگ دیگری نیز وجود دارند که برزیبایی آن می افزاید.
اقتصاد روستای بوژان بر پایه فعالیتهای زراعی، باغداری، دامداری، امور خدماتی و تولید صنایعدستی است و گندم و جو مهمترین محصول زراعی این روستا است و باغداری رونق دارد که آلبالو، گیلاس، گردو، آلو و زردآلو از محصولات آن است. پرورش گوشت و طیور و تولید گوشت، پشم گوسفند و فرآوردههای لبنی در روستا معمول است و زنان نیز در فعالیتهای زراعی و دامداری، تولید صنایعدستی با مردان روستا همکاری میکنند. مردم روستای بوژان در ایام مختلف شادی و غم، آیینها و مراسم ویژه آن مناسبت را برگزار میکنند و شمایل خوانی از مراسم ویژه ایام محرم در این روستا است.
در برگزاری مجالس جشن و شادی در عید نوروز، سیزده بدر و اعیاد شعبانیه و عروسیها در میان مردم روستا رواج دارد . بهرهگیری از آوازها و آهنگهای محلی خراسان در جشنها و عروسیهای روستا معمول و سازهای دوتار، دایره زنگی، قشمه، دهل و سرنا، ترانههای محلی را در مراسم شادی همراهی میکنند و رقص چوب بازی، رقص معمول جوانان در مراسم عروسی است. مردم روستای بوژان اغلب از پوشاک محلی استفاده میکنند و جوانان نیز در جشن و شادی لباس محلی بر تن میکنند و لباس زنان روستا از پارچههای طرحدار و رنگارنگ دوخته میشود.
قالیبافی و فرتبافی از صنایعدستی روستای بوژان است که به دست هنرمندانه زنان و دختران بوژانی انجام می شود.از غذاهای محلی روستای بوژان میتوان به بلغور شیر، کشک، کوکو قارچ، کله جوش، حلوای محلی، فطیر مسکه، نان تفدون، انواع آش، کباب، خورشت و آبگوشت اشاره کرد. دسترسی روستای بوژان از طریق شهر نیشابور با جادهای آسفالته است.
مجله اینترنتی گردشگری سپاهان (کوله)
حوریا کریمی