آش گیلدیک
آش گیلدیک از آشهای خوشمزه آذربایجان
آش گیلدیک بیشتر در استان اردبیل طبخ می شود .در اردبیل و در منطقه ارسباران خوراک خوشمزه ای به نام آش گیلدیک می پزند که سبزی، گل نسترن کوهی، برنج، حبوبات شامل نخود و عدس و لوبیا، مغز گردو، آلوچه و برگ زردآلو مواد اولیه آن هستند. در این آش از کوفته قلقلی هم استفاده می شود و عصاره مرغ یا گوشت نیز در آن می ریزند. از نظر طب سنتی، گل نسترن دارای طبعی گرم و خشک و سرشار از ویتامین سی است. از این گل می توان در درمان انقباض غیر ارادی ماهیچه های معده، بیماری های ناشی از التهاب و ورم کلیه ها و دردهای ناشی از پیدایش سنگ کلیه استفاده کرد.
مواد لازم برای ۵ نفر
گل نسترن (گیلدیک) ۵۰۰ گرم
سبزی آش ۱ کیلو
گوشت چرخ کرده ۲۵۰ گرم
پیاز رنده شده و آب گرفته شده ۴۰-۵۰ گرم
نخود ، لوبیاچیتی پخته شده (می توان لوبیا چشم بلبلی استفاده کرد) ۱/۲ پیمانه
برنج ۱ پیمانه
برگ زردآلو ۱پیمانه
آلوچه بدون هسته ۱ پیمانه
مغز گردو ۱ پیمانه
نمک و فلفل و زردچوبه بمیزان دلخواه
پیاز داغ و نعنا داغ (برای تزیین آش) بمیزان دلخواه
طرز تهیه :
گل نسترن تازه یا خشک را ۳ روز خیش می کنیم و بعد از صافی رد می کنیم و استفاده می کنیم.
گوشت را با پیاز رنده شده و نمک و زردچوبه مخلوط کرده و بثورت قلقلی برای داخل آش در می آوریم.
برگه ها و آلوچه ها را از قبل خیس می کنیم تا نرم شوند.
برنج را هم قبلا خیس می کنیم و همچنین حبوبات را خیس کرده و چندین بار آبشان را عوض می کنیم و می گذاریم تا بپزد.
برنج را با آب روی حرارت می گذاریم تا برنج پخته و کاملا باز شود . سپس حبوبات از قبل پخته شده را به برنج اضافه می کنیم و عصاره مرغ و سبزی آش را هم در همین مرحله به آش اضافه می کنیم.
وقتی سبزی آش نیم پز شد ابتدا کوفته قلقلی ها و سپس بقیه ی مواد را به آن اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا جا بیفتد.
منبع : سیری در ایران