آش گشنیز
آش گشنیز برای سرماخوردگی
آش گشنیز برای سرماخوردگی بسیار مفید است .گشنیز تازه گیاه معطری است که در کوکو و آش استفاده می شود. تخم آن را نیز تفت داده و پودر می کنند و به عنوان ادویه خصوصاً در غذاهای هندی ، در ادویه گرام ماسالا استفاده می کنند. مخلوط پودر تخم گشنیز و زیره سبز در غذاهای ایرانی مثل خورش ها، عدسی و عدس پلو استفاده می شود. گشنیز و تخم گشنیز از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.خوردن گشنیز با غذا از ترش کرن جلوگیری می کند و کلاً گشنیز جلوی مسمومیت های غذایی را می گیرد.برای بر طرف کردن بوی بد دهان سوپ یا آش گشنیز بخورید.گشنیز تشنگی را بر طرف می کند. گشنیز ضد نفخ است و دل درد را بر طرف می کند.خوردن گشنیز برای دهان و دندان بسیار مفید است. هم لثه را سالم می سازد و هم جلوی خرابی دندان ها را می گیرد و درد دندان را بر طرف می کند.
زکریای رازی پزشک و دانشمند مسلمان ، گشنیز را برای آرام کردن سردرد و رفع سستی تجویز می کرد . البته در حدیثی آمده است که امام موسی کاظم ( ع ) فرمودند : خوردن سیب ترش و گشنیز موجب حالت نسیان و فراموشی می شود.
مواد موجود در ۱۰۰ گرم گشنیز :
آب ۷/۵ گرم
سلولز ۳۸ گرم
مواد چرب ۱۵ گرم
اسیداگزالیک ۱ گرم
کلسیم ۱۷۰ میلی گرم
ویتامین A 200 واحد
ویتامین C 50 میلی گرم
مواد چرب گشنیز مرکب از اسید اوئیک، اسید پالتیک و اسید لینولئیک است.
مصرف به اندازه گشنیز هیچ گونه ضرری ندارد، ولی مصرف زیاد از حد آن باعث حالت مستی توام با خستگی شدید می شود و گاهی به خواب عمیق ، گنگی و بی حسی منجر می انجامد.
آماده سازی : ۴۵ دقیقه
پخت : ۲۰ دقیقه
مواد لازم جهت تهیه آش گشنیز برای ۲ نفر :
برنج ۱/۲ پیمانه
عدس ۱/۴ پیمانه
زردچوبه و نمک و فلفل به میزان لازم
هویج رنده شده ۱ عدد
پیاز ۱ عدد
گشنیز ۳۵۰ گرم
طرز تهیه :
برنج و عدس را یک ساعت خیساندم و بعد گذاشتم روی گاز و پیاز را هم خرد کردم و به آن اضافه کردم.
با آب قلم و نمک و زردچوبه و فلفل گذاشتم تا چند جوش که زد و برنج پخت هویج رنده شده و گشنیز خردشده را هم اضافه کردم بعد از ۲۰ دقیقه که جا افتاد با آب لیمو میل شد. جای شما سبز .
آش گشنیز برای سرماخوردگی مفید است، من بعضی وقتها به آش گشنیز کوفته قلقلی هم اضافه میکنم.
* یک نکته در آش گشنیز اینکه حتما بعد از پختن برنج گشنیز اضافه شود انشاالله درست کنید و خوشتان بیاید .
منبع : سیری در ایران